Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 8 квітня 2021 року


09.04.2021 15:21

Тижневий огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 8.04.2021

 

 

На минулому і початку цього тижня найбільш важливими новинами для учасників місцевого фінансового ринку були наступні.

  • Відбулась телефонна розмова між Президентом України Володимиром Зеленським і Президентом США Джозефом Байденом.
  • За березень 2021 року міжнародні резерви України зменшилися на 5%, тобто 1,5 млрд. доларів США. Станом на 1 квітня вони становили 27,0 млрд дол. США. Велике зниження резервів минулого місяця відбулось в першу чергу за рахунок значних сум погашення зовнішніх боргів.
  • Міністерство фінансів у вівторок, 6 квітня, розмістило облігації внутрішньої державної позики на 1,1 млрд гривень, що мало. Розміщення відбулось практично без зміни дохідності. Дані НБУ до цих аукціонів за попередній період показали, що інвестори за виключенням фізичних осіб втратили інтерес до ОВДП.
  • У вівторок був оприлюднений черговий квітневий Всесвітній економічний прогноз (WEO) Міжнародного валютного фонду. МВФ підвищив прогноз зростання світової економіки в 2021 році до 6% порівняно зі своїм січневим прогнозом росту на 5,5%.
  • МВФ прогнозує зростання ВВП України цього року на 4% з подальшим уповільненням наступного року до 3,4%.
  • Незважаючи на регіональні локдауни захворюваність на COVID-19 в Україні і смертність від цієї хвороби в нашій країні, як і число госпіталізацій, продовжують зростати установлюючи нові антирекорди.
  • Голова АМКУ повідомила, що на "Укрнафту" було накладено штраф у 2,369 млрд гривень.
  • Metinvest B.V. запропонувала викупити у міноритаріїв акції шахтоуправління "Покровське" в рамках процедури sell-out по ціні 12,80 гривень (при оцінці акції оцінювачем у 12,10 гривень). Хороша ціна

Про це більше та інші новини після огляду ситуації на ринках.

Що ж стосується пропозиції «Метінвесту», то 12,80 гривень - це достойна ціна. Не надвелика, але достойна. Десь 65 доларів на тонну видобутого вугілля (зараз 6 мільйонів тонн на рік). Відновлювальна вартість на тонну вугілля (тобто створення нового виробництва –приблизно 200 доларів на тонну). Але слід також додати дуже великі борги підприємства "Покровське".

Група СКМ третій раз за останній рік-два показує приклад викупів цінам акцій у міноритаріїв по нормальним цінам примусових і по офрті, sell-out («Київобленерго», «Одесаобленерго» – ще два приклади).

І в зв’язку з цією пропозицією (яка, слід врахувати міноритаріям діє не такий великий час), та й у зв’язку з поганою ситуацією на місцевому ринку акцій взагалі, знову згадуються недавні примусові викупи акцій 4-х обленерго («Житомиробленерго», «Кіровоградобленерго», «Херсонобленерго», «Чернівціобленерго») і спроба викупу акцій п’ятого спроба («Рівнеобленерго») групою VS Energy по зовсім мізерним, абсолютно неадекватним, як кажуть в таких випадках, абсолютно поза за рамками здорового глузду цінам, Рис. 1 та Рис. 2 нижче.

Про це вже не раз написано в цих оглядах.

ФДМУ і його Екзаменаційній Комісії, НКЦПФР необхідно настійливо, чи більш настійливо або набагато більш настійливо вимагати надати оцінки акцій цих п’яти обленерго для їх рецензування і провести якісне, добросовісне, повноцінне рецензування. В кінці кінців це їх обов’язок.

Як може офіційно існувати для практично застосування така кричуща невідповідність фінансових показників цілого ряду немалих підприємств та оцінки їх вартості - в десятки разів? В при цьому ще до цих пір, через кілька місяців ще не отримати своєю чергою на це належної оцінки? Це при тому, що є численні публічні компанії сектору в чотирьох сусідніх з Україною країнах та власне приклади і в самій Україні. Як і просто недавні приклади і самої компанії VS Energy, яка дуже добре знає сектор і викуповує акцій в десять разів! дешевше, ніж сама вже продала. Як таке можливо? Хто робить це можливим? Залишає без уваги? Що думають з цього приводу державні чиновники ФДМУ і НКЦПФ вищого, на рівні відповідальних заступників керівників відомств (наприклад пана Єгорова) і більш низького рангу? Як можливо і самі керівники ФДМУ і НКЦПФР Дмитро Сенниченко та Руслан Магомедов? Адже першому ще приватизувати державні пакети обленерго. Що по таким цінам?

Та є ще один аспект цих викупів, який не відразу кидається в очі, чи взагалі залишаться поза увагою.

Адже по 2,6% в підприємствах з розподілу електроенергії «Житомиробленерго» та «Кіровоградобленерго», акції які викуповуються, мають дві невідомі фізичні особи – дві жінки. Чи є вони насправді реальними власниками цих пакетів? Чесно кажучи, видається що навряд. Хоча, звичайно, не будемо сперечатись, в житті всяке буває.

Так хто ж за цими пакетами стоїть? Невідомий (або невідомі) просто інвестор-активіст, який чомусь бажає залишитись в тіні, що звичайно більш імовірно? (Питання тоді – чому?) Чи більш відомий загалу державний чиновник або політик? Чи – кримінальний злочинець?

В цьому також може полягати сенс цих фінансових операцій. Чому? За кордоном таке називається «money laundering» - відмивання коштів. Адже придбавши чи формально придбавши за 3 мільйони гривень пакети акцій двох обленерго по гривні, можна потім показати начебто цілком законний прибуток у 30-40-50 а то і 60 мільйонів гривень. А це по двом пакетам акцій обленерго вже додатковий прибуток у 2-3 або навіть і 4 мільйони доларів США в еквіваленті. В масштабах держави це не Бог знає як сума, навіть точніше в такому масштабі зовсім небагато, але й не зовсім мало.

Чи не думали шановні уповноважені державні чиновники, що через свою низьку активність в цьому питанні вони можуть опосередковано сприяти відмиванню брудних коштів? Не в образному, як це часто вживається, а конкретно професійному, строго юридичному визначенні цього слова. Легалізувати прибутки отримані нечесним або злочинним шляхом? (Від корупції до продажу наркотиків чи нелегального продажу зброї, або квартирних крадіжок чи грабежів). І тим покрити ще й інший тяжкий злочин? Пам’ятаєте фільм «Брильянтова рука»? Як з під лопати копача-«шефа» з’являється «кубишка» з золотими монетами – «скарб»? Чи задумувались над такою можливістю керівники відповідних підрозділів ФДМУ і НКЦПФР?

До речі, по обом підприємствам розміри пакетів акцій, якими володіють дві фізичні особи дуже близькі - по 2,6%, як і дуже схожі суми належних їм акцій по номіналу. Якщо звернутись до підручників зі справи боротьби з відмиванням коштів, то подібність сум кількох фінансових операцій, в тому числі на ринку цінних паперів, є однією з значимих опосередкованих ознак підозрілих операцій.

І хоча версія відмивання брудних коштів в цих випадках видається малоймовірною, відкидати її зовсім теж не можна. Тож над цим також слід комусь задуматись.

І, як практично завжди по середам, якщо не було у вівторок, цей огляд починається з короткого ілюстрованого двома таблицями та графіком опису того, що на минулому тижні відбулось в сегменті акцій на Українській біржі.

 

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями на Українській біржі на минулому тижні з 29.03.2021, закінчуючи цим вівторком, відображені в Таблицях 1 та 2. Динаміка індексу УБ та цін окремих «індексних» паперів і двох «не індексних», але акцій, які також відносно активно торгуються чи на слуху учасників місцевого ринку акцій з початку року показана на Рис. 3.

Минулий тиждень характеризувався:

  • відносно непоганими обсягами торгів, в першу чергу по кількості емітентів та угод (мається на увазі відносно нинішніх дуже убогих, якщо бути чесними, українських фондових реалій);
  • появою на торгах на УБ «спайдеру» - акцій найбільш відомого ETF фонду, який відслідковує широкий американський фондовий індекс S&P 500, а також угод з окремими відомими акціями корпорацій США;
  • різким зменшенням торгової активності в акціях Райффайзен Банк Аваль і певного спаду їх ціни (хто хотів, той продав, хто хотів, той вже купив, «правильно» чи «неправильно» з точки зору прибутку - інша справа)

Пропозиція «Метінвесту» по викупу sell-out акцій шахтоуправління «Покровське», повторимось, по достойній ціні – також значима подія для місцевого ринку акцій.

 

Борговий ринок України.

Ціни українських державних зовнішніх облігацій (єврооблігацій, ОЗДП) цього вівторка знову, як це було і попереднього вівторка, різко і сильно, якщо брати одноденну динаміку, знижувались. Однак, хоча в середині дня цінова втрата боргового паперу з погашенням 15.03.2033 досягала 2,1%, під кінець торгів ситуація вирівнялась.

В результаті за вчорашній день зниження ціни цього паперу склало 1,3%, а сьогодні ціна піднялась на початку торгів на 0,75%, Рис. 4, частково завдяки зниженню дохідностей державних облігацій США в понеділок, Рис. 5.

Зараз цей папір, який був розміщений у липні 2020 року за номінальною вартістю та дорозміщався в грудні минулого року по ціні помітно вище номіналу, торгується при ціні на 2,5% нижче за свою номінальну вартість, Рис. 4.

Ціни ОЗДП все ще перебувають коло своїх максимумів з лютого 2020 року, однак досягнення нових цінових мінімумів у минулі п’ять торгових днів насторожує.

Поки дохідності ОЗДП все ще близькі до мінімальних значень з лютого 2020 року. Сьогодні в середу 31.03.2021 дохідність ОЗДП з погашенням 15.03.2033 номінованих в доларах США складає 7,61/7,71% (7,72% по останній угоді).

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

Дохідності ОВДП в гривні на вторинному ринку на за тиждень не змінились. Тому на графіку наведеному нижче вони порівнюються з дохідностями двотижневої давності, Рис. 6.

А от дохідність продажу ОВДП номінованих в доларах США за тиждень дещо чи навіть помітно знизилась, принаймні по пропозиціям Райффайзен Банк Аваль, що начебто йде в розріз зі зростаючою дохідністю ОЗДП.

Валютний ринок

Гривня на міжбанку по відношенню до долара США за тиждень трохи ослабла, як і по відношенню до напівсуми долара та євро Рис. 7.

Певною подією для світового ринку валют стало укріплення євро, Рис. 8. Оглядачі аналізуючи причини посилаються на те, що гравці ринку забирали виграш від росту курсу долара США, що було спровокованого також певним зменшенням дохідності американських державних боргових паперів. Однак, зазначає більшість, це феномен тимчасовий. Більш швидке відновлення економіки США та набагато швидші темпи вакцинації, стимулюючі заходи уряду США та помірковано вища інфляція в цій країні, яка сприятиме більшій дохідності боргових інструментів, скоро розвернуть назад цей відскік.

Світові ринки акцій

На початку цього тижня американські фондові індекси S&P 500 та Dow Jones, як і європейські фондові індекси, зросли і оновили свої історичні максимуми, Рис. 9-10.

Основною причиною цього є, як видається, фактор інерції. Аналітики, як і раніше, зазначають, що причинами росту є ті самі обставини, які рухали ринки акцій уверх і раніше. Це відновлення економіки та вакцинація.

А от що стосується ринків акцій країн, які розвиваються, то за тиждень тут цінове відновлення було скромнішим, хоча їх фондові індекси також росли Рис. 11

 

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси.

Відносини України з США та іншими розвинутими країнами-донорами.

Президент України Володимир Зеленський і Президент США Джозеф Байден провели телефонну розмову в минулу п'ятницю, під час якої обговорили ситуацію на Донбасі, українські реформи і пандемію коронавірусу.

"Президент Байден підтвердив непохитну підтримку США суверенітету і територіальної цілісності України…", - сказано в повідомленні Білого дому, а також він висловився за активізацію стратегічної співпраці за підтримки боротьби з корупцією і реформ.

***

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) ввела санкції проти 10 найбільших контрабандистів України і відсторонила десятки митників.

Про це повідомив Президент Володимир Зеленський після засідання РНБО.

Він зазначив, що за підрахунками експертів, збитки від контрабанди досягають 300 млрд гривень, які недоотримав бюджет України.

***

Державне бюро розслідувань і Служба безпеки провели обшуки у керівництва Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА), у справі про арешт 400 тис. доларів так званого злодійського общака.

Також обшуки було проведено і в помешканні виконувача обов'язків директора АРМА Віталія Сигидина, в заступника голови АРМА Павленка і начальника управління менеджменту активів Вахтанга Бочорішвілі.

***

В США вважають обнадійливими кроки України щодо ПАТ "Мотор Січ" і притягнення до відповідальності колишніх керівників ПриватБанку, зазначила і інтерв’ю тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін.

"Ми підтримали кроки щодо впровадження санкцій проти Віктора Медведчука, Тараса Козака. Вони роками використовували свої медіаактиви для підривання суверенітету та територіальної цілісності України, - також сказала Квін в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Відносини України з Міжнародним валютним фондом та іншими МФО.

Україна та Міжнародний валютний фонд (МВФ) можуть досягти домовленостей на рівні staff level agreement у найближчі два місяці, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

***

Україна може розраховувати на два транші Міжнародного валютного фонду (МВФ) з огляду на більш тривалий процес переговорів, повідомив голова Національного банку України Кирило Шевченко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Головним припущенням нашого макропрогнозу залишається продовження співпраці з МВФ", - сказав Шевченко. Він висловив сподівання, що Верховна Рада, повернувшись до звичайного режиму роботи, ухвалить всі необхідні для продовження співпраці з МВФ закони.

***

Україна пропорційно своїй квоті в Міжнародному валютному фонді може отримати понад $2,7 млрд у доларовому еквіваленті в межах нової ініціативи Фонду про додаткову емісію спеціальних прав запозичення (СПЗ), повідомив голова НБУ Кирило Шевченко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Фінансова стабільність в Україні

Прес-реліз Національного банку України.

«Станом на 1 квітня 2021 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 27 035 млн дол. США (в еквіваленті). У березні вони зменшилися на 5% з огляду на значні обсяги погашення зовнішніх і внутрішніх зобов'язань держави, що частково були компенсовані валютними надходженнями на користь уряду».

«Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив майже 1,3 млрд дол. США (в еквіваленті). Зокрема 570,5 млн дол. США були спрямовані на обслуговування єврооблігацій (ОЗДП), 325,2 млн дол. США – на обслуговування та погашення ОВДП, решта – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті. Водночас валютні надходження від розміщення внутрішніх державних облігацій (ОВДП) склали 473,7 млн дол. США

Крім того, в березні було сплачено на користь Міжнародного валютного фонду 508,2 млн дол. США (в еквіваленті)».

«Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,3 місяці майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку».

Коментар. Дуже важливий для збереження фінансової стабільності в країні чинник теоретично в принципі взагалі, але в останні роки особливо, на фоні малих резервів та великих боргів. Хоча, ситуація зараз і на найближчі півроку не загрозлива, а до початку наступного року не критична.

Станом на 1 березня 2021 року міжнародні резерви України за становили 28 543 млн дол. США (в еквіваленті). Таким чином за березень міжнародні резерви зменшились більш, ніж на 1,5 млрд. доларів США – на 1 508 млн. Погана, але очікувана (фахівцями, уважними учасниками фінансового ринку країни) динаміка.

Без кредитів МВФ, інших МФО, ЄС, Україні буде важко підтримувати рівень резервів та, якщо брати цей сценарій через рік і фінансову стабільність в країні через великі планові платежі на погашення і обслуговування зовнішнього боргу при великому співвідношенні державного (та й корпоративного зовнішнього боргу) до ВВП.

Однак, через 1) поточні достатні резерви, 2) бажання влади підтримати рейтинги у населення Зі сторони видається українська влада навряд чи значний прогрес у переговорах з МВФ, незважаючи на висловлені чи очікування, чи сподівання Міністра фінансів (див. вище) буде досягнуто. Цілком можливо, що український Парламент, Верховна Рада цього року не будуть поспішати «йти на зустріч» в частині угод з МВФ, Світовим банком і ЄС. А міжнародні фінансові організації відповідно і дивлячись на міжнародні резерви України не будуть поспішати з фінансуванням. Всі сторони будуть витримувати паузу. Імовірно позитивного результату слід очікувати після тривалого періоду у півроку – місяців дев’ять поки ситуація не стане більш і чітко загрозливою.

Тож слід чекати зменшення фінансової стабільності в Україні і можливо, зростання відсоткових ставок певної невеликої додаткової девальвації і певної відчутної напруги для всіх не зовсім байдужих учасників місцевого фінансового ринку.

***

Нова адміністрація США вивчає способи розширення фінпідтримки України, але практику держгарантій поки що припинено – заявила економічний радник посольства США в Україні Меган Боулдін.

"Сполучені Штати не надають такого виду гарантії вже кілька років", - сказала вона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Україна в результаті реформ після Майдану останніми роками змогла ефективно отримати доступ до світових ринків капіталу для задоволення своїх потреб у запозиченнях, і успішна програма реформ тільки покращить ринкове становище України та знизить витрати на запозичення, заявила вона.

Боулдін зазначила, що Україна продовжує мати доступ до значних обсягів недорогого фінансування шляхом своїх угод з МВФ, Світовим банком і ЄС.

"Щоб отримувати це фінансування, Україні треба буде продовжувати ті реформи, які ми обговорювали щодо антикорупційних установ, судової влади, енергетичного сектора, земельної реформи, бюджету та центрального банку", - наголосила вона.

Коментар. А на таку дуже бажану можливість на 2021 рік на минулому тижні вказав міністр фінансів України. Мова йшла про позику 1 мільярд доларів США.

P.S.

Спотова ціна газу в Європі зросла до максимуму за сім тижнів на тлі старту сезону закачування газу до підземних сховищ.

Ціна контракту з постачанням у четвер на голландському хабі TTF зросла до $233 за тисячу кубометрів. Середнє котирування "на день наперед" у березні було $218, у лютому $219, у січні - $257 за тисячу кубометрів.

Наприкінці минулого тижня Європа завершила рекордний сезон відбору газу з підземних сховищ - із ПСГ було піднято майже 69 млн куб. м, що на 24 млрд куб. м більше, ніж роком раніше.

Коментар. До внутрішніх цін і відносин з МВФ.

***

Мінфін за березень знизив прогноз виплат за держборгом в квітні-червні 2021 року на 0,54 млрд грн - до 165,7 млрд грн, при цьому міністерство підвищило прогноз виплат за держборгом в липні-вересні на 1,58 млрд грн - до 169,09 млрд грн. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на дані Мінфіну.

"Як і раніше, пікові періоди виплат за держборгом у 2021 році прогнозуються в другому і третьому кварталах, а в четвертому цей показник прогнозується на рівні 119,97 млрд грн, що майже відповідає березневим очікуванням.

Загалом виплати за держборгом у 2021 році повинні скласти 599,06 млрд грн, йдеться в повідомленні.

***

Доходи державного бюджету України у березні 2021 року становлять 108 млрд грн, що на 8% перевищує плановий показник і на 22,4% - минулорічний рівень, свідчать дані Державної казначейської служби (ДКСУ).

Показник бюджетних доходів за січень-березень, перевиконаний у 2021 році на 5,7% від плану і доходи на 19,2% перевищують торішній рівень за аналогічний період.

***

Державний бюджет України в січні-березні 2021 року зведено з дефіцитом 24,4 млрд грн, зокрема, дефіцит загального фонду становив 33,6 млрд грн при запланованих 66,8 млрд грн, повідомило Міністерство фінансів на сайті.

В березні дефіцит загального фонду становив 5,3 млрд грн.

Запозичення до загального фонду бюджету принесли в першому кварталі 118,7 млрд грн, що нижче за план на 26,2%.

"… державні внутрішні запозичення в січні-березні 2021 року становили 118,7 млрд грн (117,3% від плану), зокрема за рахунок випуску ОВДП в іноземній валюті на 27 млрд грн ($886,3 млн та EUR70,5 млн)", - зазначив Мінфін, додавши, що з зовнішніх джерел кошти не надходили.

Відповідно за «даними ДКСУ за І квартал 2021 року видатки за загальним фондом державного бюджету становили 253,9 млрд грн або 91,7% від розпису звітного періоду. Фінансування соціальних видатків, видатків на оборону, на обслуговування боргу та субвенції і дотації місцевим бюджетам здійснювалось у повному обсязі відповідно до розпису на підставі платіжних доручень».

Коментар. Добре з точки зору надходжень від податків та митниці, дефіциту для фінансової стабільності, але проблема з зовнішніми позичками – це не дуже добре через зменшення резервів та валюти на рахунках держави.

Фінансові показники України

Дефіцит зведеного платіжного балансу України в лютому 2021 року склав $28 млн у порівнянні з профіцитом $733 млн в лютому 2020 року. Про це йдеться в повідомленні Національного банку України.

Згідно з даними НБУ, профіцит поточного рахунку платіжного балансу в лютому склав $453 млн проти $504 млн у лютому 2020 року.

Профіцит торгівлі послугами, за оцінками Нацбанку, виріс до $408 млн із $173 млн у лютому 2020 року.

Основним фактором стало скорочення витрат осіб, які подорожують за кордон.

Профіцит балансу первинних доходів зменшився до $323 млн у порівнянні з $863 млн в лютому 2020 року за рахунок збільшення виплат за доходами від інвестицій (в 3,2 рази) і зменшення надходжень за статтею "оплата праці" на 11,8%.

***

Обсяг валового зовнішнього боргу України у 2020 році зріс на $4,0 млрд і на кінець року становив $125,7 млрд, повідомив Національний банк України на своєму сайті.

"Щодо ВВП обсяг боргу збільшився за рік із 78,6% до 81,2%", - зазначив центробанк.

Нацбанк уточнив, що зовнішній борг держсектору збільшився на $2,9 млрд - до $54,7 млрд (35,3% від ВВП), а зовнішні зобов'язання приватного сектору - на $1,1 млрд, до $71,0 млрд (45,9% від ВВП).

***

У 2020 році чистий відтік прямих іноземних інвестицій (ПІІ) з України становив 868,2 млн доларів і був найбільшим за 20 років.

Про це свідчать дані Національного банку. (З червня 2020 функції публікації даних по ПІІ передано з Державної служби статистики в Національний банк).

Останнього разу відтік ПІІ з України було зафіксовано в 2015 році, коли він становив 458 млн доларів.

У 2016 році приплив ПІІ становив 3,81 млрд доларів, в 2017 році - 3,69 млрд доларів, в 2018 році - 4,45 млрд доларів, в 2019 році - 5,86 млрд доларів.

***

У січні-лютому 2021 обсяг грошових переказів в Україну в річному вимірі скоротився на 5,7% до 1,818 млрд доларів, свідчать дані Національного банку.

При цьому в лютому обсяг грошових переказів трудових мігрантів до України становив 949 млн доларів, що на 2,7% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

В 2020 році обсяг грошових переказів зріс на 1,7% до рекордних 12,1 млрд доларів.

Національний банк прогнозує зростання обсягу грошових переказів від трудових мігрантів на 8% до 13 млрд доларів за підсумками 2021 року порівняно з 2020 роком.

Облігації внутрішньої держпозики, ОВДП

Міністерство фінансів у вівторок, 6 квітня, розмістило облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) на 1,1 млрд гривень.

За підсумками аукціонів до державного бюджету залучено 1,088 млрд. гривень – дуже мало.

Довгих паперів були придбано дуже мало, а «найбільш популярними» виявились самі короткі тримісячні папери.

Інвестори, крім фізичних осіб, втратили інтерес до ОВДП при нинішніх дохідностях та існуючих на сьогодні ризиках.

Розміщення відбулось з дохідностями практично на рівні дохідностей паперів з близькими термінами обігу попередніх аукціонів за виключенням самого короткого паперу дохідність якого слабко знизились. Зниження склало 0,13%, якщо враховувати інший термін обігу і вид кривої дохідності.

Мінфін розмістив ОВДП з терміном обігу 84 дні на 532,2 млн гривень під 7,77% річних, 336 днів - на 284,9 млн гривень під 10,75% річних, 595 днів - на 179,3 млн гривень під 11,1 % річних, 777 днів - на 73,6 млн гривень під 11,8% річних і 1 141 день - на 18,1 млн гривень під 12,05% річних.

***

Маємо за останній час негативну зміну ОВДП в обігу, негативну зміну (слабку ОВДП) у власності нерезидентів і значну – юридичних осіб України.

Системно нарощують ОВДП у власності фізичні особи, імовірно, через дуже погані умови депозитів в банках України, які значно погіршились за останній час, а також зростання доходів та грошових агрегатів в Україні.

Менш системно зростає сума ОВДП у власності банків України.

Зменшення ОВДП в обігу може бути серйозною проблемою для виконання видаткової частини бюджету, а у власності нерезидентів сприяти певній девальвації гривні.

 

Облігації зовнішньої держпозики, ОЗДП

"Укрексімбанк в рамках комплексного брокерського обслуговування почав придбання державних єврооблігацій за дорученням клієнтів - фізичних осіб На фондових біржах України банком укладено перші…", - йдеться в повідомленні банку.

Мінімальний розмір угоди становить 200 тис. доларів/євро.

Операції на валютному ринку. Прогнози стосовно курсу гривні.

Банкіри очікують сезонного зміцнення курсу гривні у II кв.-2021.

Курс гривні після ослаблення наприкінці березня зміцниться у другому кварталі за рахунок зростання продажу валюти аграріями перед початком польових робіт, до такої думки схиляється більшість банкірів, опитаних агентством "Інтерфакс-Україна".

Серед таких (з зазначенням цієї причини) начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Олексій Блінов. На його думку, найвірогіднішим діапазоном коливань обмінного курсу у другому кварталі видається діапазон 27-28 грн/$1, із помірним вектором руху в бік тимчасового зміцнення.

Цю думку поділяє головний менеджер з макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Аваль Сергій Колодій, який очікує сезонного зміцнення гривні у другому кварталі до 27,0-27,5 грн/$1 і прогнозує, що, за можливості, НБУ спробує поповнити резерви за рахунок викупу надлишкової пропозиції іноземної валюти, директор департаменту ризик-менеджменту Акордбанку Микола Войтків, який прогнозує ревальвацію курсу гривні з перспективою зміцнення до 27,00 грн/$1, начальник управління дилінгових операцій банку "Південний" Олег Ропяк - ціль 27,0-27,2 грн/$1, радник голови правління Кредитвест Банку Василь Невмержицький - зміцнення гривні в другому кварталі до 27,3-27,5 грн/$1, навіть із урахуванням інтервенцій НБУ з викупу надлишкової пропозиції у резерви, директор департаменту казначейства Ідея Банку Ярослав Кабін - невелике укріплення курсу гривні і курсовий коридор на другий квартал 2021 року - 27,50-28 грн/$1.

***

Голова Національного банку України (НБУ) Кирило Шевченко наголосив на відсутності користі для економіки від зміцнення гривні у 2019 році й відзначив неможливість повторення такої курсової динаміки в 2021 році.

Причина - стриманий інтерес інвесторів-нерезидентів до ринку ОВДП і можливе пожвавлення туризму і зростання попиту на валюту з огляду на поступове відновлення економіки після 2020 року.

Водночас він зазначив, що високі ціни на руду, метал, агропродукцію збільшують пропозицію валюти. ***

Національний банк України за тиждень з 29 березня по 2 квітня продав на міжбанківському валютному ринку $ 50 млн. До цього регулятор виходив з продажем валюти тільки в перший тиждень січня. При цьому Нацбанк валюту на минулому тижні не купував. Про це свідчать дані на сайті НБУ.

В цілому з початку року Нацбанк викупив в резерви $ 290,5 млн, а продав - $ 70 млн.

***

Національний банк України в березні 2021 роки купив на міжбанківському валютному ринку $ 50,5 млн. При цьому регулятор не продавав на міжбанку валюту, повідомляє НБУ.

***

У березні населення продало валюти на 259,7 млн доларів більше, ніж купило і це перший місяць більшого, ніж купівля продажу в поточному році.

За підсумками 2020 року обсяг продажу готівкової валюти перевищив обсяг купівлі на 1,098 млрд доларів.

В 2019 році населення продало валюти на 177 млн доларів більше, ніж купило.

***

Національний банк України (НБУ) дотримується стратегії мінімізації участі на валютному ринку з огляду на збалансованість останнього, повідомив голова Нацбанку Кирило Шевченко.

Інші новини

Кабінет Міністрів створив Національний фонд інвестицій залучення та концентрації фінансових ресурсів для реалізації пріоритетних інвестиційних проектів, управління об'єктами власності, утворення інвестиційних фондів та участі в інвестиційних фондах.

Новини економіки

У вівторок був оприлюднений черговий квітневий Всесвітній економічний прогноз (WEO) Міжнародного валютного фонду.

Міжнародний валютний фонд підвищив прогноз зростання світової економіки до 2021 року до 6% порівняно з прогнозом на 5,5% від січня. Організація заявила, що "вихід із цієї кризи охорони здоров'я та економіки стає все більш помітним". Однак МВФ попередив про "грізні виклики", враховуючи різний темп впровадження вакцин у всьому світі.

МВФ після спаду ВВП України минулого року на 4% прогнозує його зростання цього року на 4% з подальшим уповільненням наступного року до 3,4%.

Середньорічна інфляція в Україні після зниження у 2020 році до 2,7% у 2021 році збільшиться до 7,9%, а в 2022 році зменшиться до 6,8%.

Інфляція на кінець цього року, відповідно до документа, становитиме 7,2%, а на кінець наступного - 6% порівняно з 5% минулого.

Згідно з новими оцінками, профіцит поточного рахунку в 4,3% ВВП у 2020 році в 2021 році зміниться дефіцитом у 2,5% ВВП і його збільшенням до 3,6% ВВП у 2022 році.

МВФ також прогнозує зменшення безробіття в Україні з 9% минулого року до 8,6% цього і 8,4% - наступного.

WEO, окрім того, містить макроекономічні оцінки для 2026 року. Згідно з ними Україна через п'ять років зростатиме на 4% на рік за середньорічної інфляції 5% і дефіциту поточного рахунку 3,8% ВВП.

***

Світовий банк (СБ) підвищив прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України у 2021 році до 3,8%, тоді як на початку січня він оцінював перспективи відновлення у 3%.

Відповідно до березневого економічного огляду СБ для регіону Європи та Центральної Азії, прогноз зростання ВВП у 2022 році погіршено до 3% проти 3,1% у січневому прогнозі.

***

Національний банк України оприлюднить оновлений макропрогноз після оголошення облікової ставки 15 квітня і для цього розглядає декілька сценаріїв локдаунів - так званого карантину червоних зон, повідомив голова Національного банку України Кирило Шевченко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Валовий внутрішній продукт України в першому кварталі 2021 року, ймовірно, трохи знизився порівняно з першим кварталом 2020 року через ще "доковідну" базу порівняння і нові локдауни, а також погодні умови, вважає голова НБУ.

***

Згідно з прогнозом міжнародної (Україно - польської) інвестиційної компанії Millstone&Co після падіння ВВП на 2,5-3% в першому кварталі 2021 року у другому кварталі 2021, швидше за все, економіка України продемонструє зростання на 5-6% порівняно з минулим роком, повідомлення компанії.

Як зазначається, ВВП у другому кварталі зросте, перш за все, через низьку порівняльну базу минулого року.

Крім того, респіраторні вірусні захворювання, коронавірус в тому числі, традиційно йдуть на спад влітку, тому навряд чи можна очікувати нового локдауну в цей період.

Начальник аналітичної служби Millstone&Co Андрій Приходько зазначив, що вже можна сказати, що відновлення економіки України не йде так швидко, як очікувалося.

"Ми також очікуємо можливість незначного зміцнення національної валюти до рівня близько 27 гривень за долар за умови, що нерезиденти продовжать заводити капітал в країну для інвестування в ОВДП. Якщо іноземні інвестори підуть з локального ринку ОВДП, курс, швидше за все, буде коливатися на поточних рівнях 27,5-28 гривень за долар", - зазначив аналітик.

Зростання ВВП у 2021 році на рівні 4% все ще залишається можливим в разі сприятливого розвитку подій у другій половині року, а саме доступу України на ринки капіталу (залучення капіталу від зовнішніх ринків, МВФ і нерезидентів на локальному ринку ОВДП), зростання врожаю, відсутність локдаунів у другій половині року.

***

Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) в березні виріс до 51,4 бала, у порівнянні з 48,8 бала в лютому, 37,6 - у січні, 45,5 в грудні 2020 року і 43,4 - в листопаді. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності, який Національний банк розраховує на основі опитування підприємств, передає прес-служба НБУ.

Коментар. Вперше була перевищена відмітка у 50,0, яка відділяє зростання від скорочення.

ІОДА має бути випереджаючим індикатором ВВП та промислового виробництва аналогічним PMI в світі, а також, плюс, індексам ISM США.

***

Згідно з даними Державної митної служби товарообіг України в січні-березні порівняно з аналогічним періодом 2020 року зріс на 12,13% - до $28,83 млрд; експорт зріс на 12,03% - до $13,75 млрд, імпорт - на 12,23%, до $15,08 млрд.

Дефіцит зовнішньої торгівлі в першому кварталі становив $1,33 млрд, що на 14,34% менше порівняно з січнем-березнем 2020 року.

Експорт зростає щомісяця: у березні порівняно з лютим експорт зріс на 15,6% - до $5,27 млрд.

"Але імпорт теж зростає. Не тільки через зростання вартості пального. Більше стає імпорту споживчих промислових (групи 84,85, 90) товарів. І головне - більше автомобілів (87 група)", - зазначив торговий представник Тарас Качка у Facebook, пояснивши таку статистику зростанням споживчої активності.

"Головна рушійна сила експорту - це руда і чорні метали, на які зростають і ціни, і попит. І ця тенденція збережеться", - написав Качка.

"Експорт до Китаю і надалі зростає величезними темпами: в першому кварталі цього року порівняно з першим кварталом-2020 зростання на 55,3%... І з Китаєм, і з ЄС скорочуємо від'ємне сальдо," - Тарас Качка.

Коментар. Добре для курсу гривні та фінансової стабільності. Є свідоцтва пожвавлення економіки.

***

У березні 2021 року порівняно з березнем 2020 року продажі нових легкових автомобілів збільшилися на 45% до понад 9 тис. одиниць, повідомлення асоціації "Укравтопром".

З початку року в Україні було зареєстровано 21,1 тис. нових легкових автомобілів, що на 4% більше, ніж за аналогічний період 2020 року.

***

У березні 2021 року порівняно з березнем 2020 року продажі нових комерційних автомобілів збільшився у 2 рази до 1 155 одиниць, йдеться в повідомленні асоціації "Укравтопром".

За січень-березень було зареєстровано 2,8 тис. нових комерційних автомобілів, що майже на 33% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Коментар. Опосередкований індикатор відновлення економічної активності.

***

Первинна нерухомість Києва в січні-березні 2021 року подорожчала в усіх сегментах, середня ціна в гривні зросла на 5,2% порівняно з кінцем минулого року і становила 43,2 тис. грн/кв. м, повідомила аналітик девелоперської компанії City One Development Олена Ширина агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, в перерахунку на долар США середня ціна на столичні новобудови зросла на 6,3% порівняно з кінцем минулого року і наразі становить $1560/кв. м.

COVID-19 в Україні

Захворюваність та смертність від коронавірусу в Україні.

Незважаючи на локдаун (чи регіональні локдауни) захворюваність на COVID-19 в Україні продовжує зростати. Кількість смертей від хвороби в Україні стрімко зростає постійно оновлюючи попередні максимуми.

В Україні за минулу добу 06.06.2021 зафіксували рекордну кількість жертв коронавірусу - 481 людина. А також рекордну кількість госпіталізацій - до лікарні потрапили 5587 осіб.

2 квітня кількість виявлених випадків захворювання на коронавірусну інфекцію COVID-19 в Україні збільшилася на рекордних для України 20 341 (днем раніше було зафіксовано 19 893 нові випадки захворювання на коронавірусну хворобу COVID-19).

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов на минулому тижні повідомив про поширення британського штаму коронавірусу у всіх областях України та появу південноафриканського штаму у двох областях.

Міністерство охорони здоров'я очікує стабілізації ситуації із захворюваністю на коронавірус після 15 квітня.

Про це міністр охорони здоров'я Максим Степанов сказав в ефірі телеканалу "Україна 24".

 

 

Вакцинація від COVID-19 в Україні

Станом на 06.04.2021 в Україні з початку вакцинації щеплено від COVID-19 320 265 людей. За останню добу в Україні щеплено 15 585 людей від коронавірусу.

Станом на 1 квітня до листа очікування вакцинації від COVID-19 записалися 419 379 людей.

***

Україна уклала договір з американською фармацевтичною корпорацією Pfizer на постачання 10 млн доз вакцини проти COVID-19, про що в лютому домовлялися президент України Володимир Зеленський і головний виконавчий директор Pfizer Альберт Бурла.

Безпосередньо переговорним процесом щодо постачань препарату в Україну за дорученням глави держави займався керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

"Висловлюємо подяку доктору Альберту Бурлі та його колегам за підтримку українського народу в цей важкий час", - сказав керівник Офісу президента.

Міністерство охорони здоров'я України повідомляє про те, що міністерство уклало рамковий договір з компанією Pfizer про постачання в Україну 10 млн доз вакцин. Глава МОЗ Максим Степанов заявив, що всі ці вакцини мають надійти впродовж 2021 року.

***

Україна до кінця 2021 року планує надати можливість для вакцинації 70% дорослого населення, повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов в ході прес-брифінгу в Києві.

Степанов підкреслив, що потужності медичної системи дозволяють провести таку кількість вакцинацій.

"Загальна кількість кабінетів щеплень в Україні становить 11,5 тис.. В одному кабінеті ми можемо робити близько 40-50 щеплень в добу. Тобто країна може робити до 450-500 тис. Щеплень на добу. Звичайно, ми зараз не задіємо всі кабінети щеплень. Кількість вакцинацій, на яке ми розраховуємо - від 5 до 7 млн щеплень на місяць. Цього цілком достатньо ", - сказав він.

Міністр додав, що в даний час країна уклала контракти на поставку 22 млн доз вакцин, незабаром планується укласти контракти ще на 15 млн доз.

***

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що найближчими днями буде оголошено про укладені контракти України на поставку щонайменше 10 млн доз вакцин.

Про це він сказав в ефірі програми "Свобода слова на ICTV".

"На сьогодні Україною законтрактовано 22 млн доз вакцин: 14 млн доз за прямими контрактами і 8 млн доз по COVAX. Я думаю, що найближчими днями ми оголосимо про контрактування ще як мінімум 10 млн доз вакцин. Ми говоримо саме про ті вакцини, які згідно з контрактами мають надійти протягом 2021 року", - сказав він.

При цьому, зі слів Степанова, зараз фіксуються зриви контрактів на поставки вакцин, зокрема в рамках COVAX.

***

Відмова ряду країн від вакцини AstraZeneca чи обмеження в її застосуванні (як це є зараз у Німеччині) стались через випадки тромбозу у щеплених.

Агентство з регулювання лікарських засобів і медичних виробів Великої Британії в тижневому огляді повідомило, що виявило 30 випадків тромбозу у пацієнтів після щеплень вакциною від коронавірусу AstraZeneca (Coronavirus Vaccine - summary of Yellow Card reporting) при 18,1 млн доз препарату AstraZeneca введених на дату закінчення збору даних 21.03.2021. Період зібрання даних: 12.09.2020 - 21.03.2021

«На підставі цього поточного огляду, переваги вакцин проти COVID-19 продовжують перевищувати будь-які ризики, і ви повинні продовжувати отримувати вакцину, якщо вас запросять це зробити», говориться у звіті. В іншому місці звіту: «Ризик виникнення цього конкретного типу тромбу дуже малий».

Сім осіб (з 18 мільйонів) у Великобританії померли через тромбозу, який виник після щеплення від коронавирусу препаратом, розробленим компанією AstraZeneca. Про це газеті The Financial Times повідомив британський медичний регулятор - Управління з контролю лікарських засобів і виробів медичного призначення (MHRA).

***

Канада призупинила використання вакцини AstraZeneca в віковій групі до 55 років. Заступник голови Національного консультативного комітету заявила з імунізації країни Шеллі Дікс заявила, що оновлені рекомендації надійшли через нові дані з Європи, які свідчать про те, що ризик утворення тромбів зараз потенційно може досягати один випадок на 100 000, що набагато перевищує ризик на один мільйон, як це вважалось раніше.

Новини банківського сектору

Платоспроможні банки України за січень-лютий 2021 року одержали 6,491 млрд грн прибутку після оподаткування, повідомляє Національний банк України.

Роком раніше цей показник становив 18,8 млрд грн.

Але така різниця не має сильно турбувати. Вона насамперед пов’язана з результатами переоцінки і купівлі-продажу цінних паперів, що є не грошовим результатом і до того ж є тимчасовим та дуже волатильним. Результат цього в цьому році був негативним і становив 3,8 млрд грн. Аналогічний період минулого року приніс банкам за цим показником 7,8 млрд грн. Це в першу чергу стосується держбанків, які отримали в кризовий період 2015-2016 років ОВДП з прив’язкою до твердої валюти для поповнення своїх статутих фондів.

Рейтинг за прибутковістю очолює державний "ПриватБанк", який заробив 1,310 млрд грн..

На другому місці іноземний "Райффайзен Банк Аваль" - 759 млн грн. Далі йдуть приватні ПУМБ - 676 млн грн і "Універсал банк" - 472 млн грн, і банк з іноземним капіталом "Альфа-Банк" - 427 млн грн.

За даними НБУ, 63 з 73 банків отримали прибуток на суму 6,562 млрд грн, а 10 банків показали збитки на 71 млн грн.

Коментар. Хороший результат.

***

В лютому частка непрацюючих кредитів (NPL) у банківській системі скоротилася на 0,61 п.п. до 40,37% порівняно з попереднім місяцем.

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Станом на 1 березня загальний обсяг виданих кредитів зріс на 1,2 млрд гривень із 1,057 трлн гривень (на 1 лютого) до 1,058 трлн гривень.

***

Приватбанк, Ощадбанк і "Райффайзен Банк Аваль" заявили про готовність поступово знизити комісії для торговців за еквайринг й інтерчейндж.

Новини небанківського фінансового сектору

За підсумками 2020 року небанківські фінансові установи, попри коронакризу, наростили обсяги операцій. Майже всі сегменти зафіксували суттєві, а окремі – й рекордні показники прибутковості. Лише кредитні спілки отримали збитки внаслідок формування резервів під кредитні втрати, повідомив Нацбанк в огляді небанківського сектору.

У 2020 році страховики мали рекордний прибуток 2,2 млрд гривень, повідомив НБУ.

"У IV кварталі активи страховиків відновили зростання після скорочення в II і III кварталах. Валові страхові премії також зросли протягом кварталу. Рівень виплат становить 35% для ризикового страхування і 13% для страхування життя, протягом року він був майже незмінним", - йдеться в ньому.

Кількість страхових компаній - порушників вимог регулятора до платоспроможності залишається істотною.

Коментар. Хороший фінансовий стан страхових компаній та фінансових установ інших сегментів небанківського фінансового ринку є і запорукою і водночас індикатором фінансової стабільності в країні, хоча і набагато менш значимим, ніж стан банківського сектору.

Однак, наприклад, з позицій інвестування в облігації страхових компаній (а таких немало), учасникам ринкам слід бути уважними звернувши увагу на наступний аспект огляду сектору та короткого повідомлення НБУ «Кількість страхових компаній - порушників вимог регулятора до платоспроможності залишається істотною». Тож слід дивитись на виконання вимог НБУ і не тільки їх.

А ця інформація по окремим компаніям є на жаль закритою для публіки, що дуже сильно ускладнює роботу інвесторів в цьому напрямку. Самому ж розрахувати виконання певних нормативів платоспроможності СК базуючись лише на офіційній звітності неможливо.

Новини емітентів, акції яких представлені на місцевих біржах.

ТОВ "КУА "Цикада" (через ТОВ "Спайк-Інвест") стала маркет-мейкером з американських пайових цінних паперів в Україні: Facebook Inc. (FB); Netflix Inc. (NFLX); Tesla Inc. (TSLA); Visa Inc. (V); Advanced Micro Devices Inc. (AMD); Microsoft Corporation (MSFT); Apple Inc. (AAPL); US Department of the Treasury (US3U26 – погашення 31.01.2023).

"Центренерго"

На https://bihus.info опублікована стаття «Оточення Коломойського через художницю з Черкас “відкусило” в держави третину мільярда на вугіллі», яку передрукувало багато інших видань/

Оригінальна стаття:

https://bihus.info/otochennya-kolomojskogo-cherez-hudozhnyczyu-z-cherkas-vidkusylo-v-derzhavy-tretynu-milyarda-

na-vugilli/?fbclid=IwAR0uY88KDU__9c6uR5amwoHHtGWy09kXxu09nXtPOsJw9idk7KzGKDFwnW8

Передруківки, наприклад: https://www.epravda.com.ua/news/2021/04/6/672682/

«Ігор Коломойський узяв під контроль держпідприємство “Центренерго” влітку 2019-го. Тоді, після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах, на держпідприємство призначили лояльне до олігарха керівництво. Відтоді на “Центренерго” діяли кілька схем, зав’язаних на компаніях з орбіти Коломойського – з електроенергією, російським вугіллям і газом», пишеться в статті.

В її кінці підсумовується. З урахуванням “останньої вугільної схеми” фірми, пов’язані з Коломойським, за півтора роки заробили на “Центренерго” понад 3,5 млрд грн.

  • Електрика від “Центренерго” за заниженими цінами - десь 1,5 млрд грн. заробітку.
  • Постачання газу, дешевий газ напівдержавної “Укрнафти” з націнкою “Центренерго” – 30-60% - маржа ще в мінімум півмільярда.
  • Перепродаж російського вугілля – заробіток – до 500 млн грн.
  • Перепродаж українського вугілля через “Укрвуглезабезпечення груп” - “заробіток” міг сягнути 370 мільйонів гривень.

Компанія “Укрвуглезабезпечення груп” зареєстрована в салоні краси на околиці Києва. Відповідно до держреєстру, єдиною власницею фірми є 27-річна черкащанка Анастасія Єрмолович. Вона продає власні картини у соцмережах і раніше не займалася не лише вугільним, а й жодним іншим бізнесом.

Коментар. Куди дивились державні органи, ФДМУ, його представники в Наглядовій Раді «Центренерго» – велике питання.

Раніше також з’являлись подібні публікації, навіть детальніші. І окремі з них було згадано в наших оглядах. (Хоча в цій статті є остаточний підсумок операцій) Згадаємо наступні:

На ресурсі «Бізнес. Цензор». «Як трейдер Коломойського перепродає електроенергію держкомпаній» від 22.02.2021 з певними Таблицями, що проливають світло на операції, посилання https://biz.censor.net/resonance/3248513/yak_treyider_kolomoyiskogo_pereproda_elektroenergyu_derjkompanyi

«Радіо Свобода». 04.06.2020 «Країна мрій: як структури олігарха Ігоря Коломойського заробляли на державному «Центренерго» (розслідування)», посилання https://www.radiosvoboda.org/a/schemes/30651030.html

Що стосується, салонів краси, то щось подібне ми бачимо і випадку викупу акцій «Житомиробленерго», де жінка, власник 2,6% акцій «Житомиробленерго», учасник примусового викупу, зареєстрована, як особа-підприємець, що займається перукарським ремеслом та наданням послуг салонів краси. Мабуть зараз таке сполучення модне в світі недостатньо прозорого корпоративного бізнесу в Україні.

***

Міністерство енергетики завершило процес передачі шахт "Добропіллявугілля" створеному державному підприємству "Добропіллявугілля-видобуток".

Про це йдеться в наказі Міненерго № 50 від 2 квітня

Майно, яке прийнято державним підприємством "Добропіллявугілля-видобуток" на баланс від ТОВ "ДТЕК Добропіллявугілля", вноситься в його статутний капітал у розмірі 1,986 млрд гривень.

Коментар. Для оцінки можливої вартості «об’єднаного» з шахтами «Центренерго».

"Укрнафта"

Голова АМКУ Ольга Піщанська на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook повідомила, що на "Укртатнафту" було накладено штраф у розмірі 2,297 млрд гривень, на "Укрнафта" - 2,369 млрд гривень, на ТОВ "Хешт" - 2,65 млн гривень, на ТОВ "Фірма" Укртатнафтасервіс "- 2,53 млн гривень, на ТОВ" ЕнСіСі "-1,16 млн гривень і на ТОВ" Веранж "- 1 млн гривень.

"До речі, 4,7 млрд гривень - це поки рекорд для 2021 року і найбільший штраф в історії АМКУ на ринку автомобільного палива", - резюмувала вона.

Коментар. Тобто левова частка штрафу і на «Укрнафті». Чи купувати акції «Укрнафти»? Чи може їх тимчасово продати? І ЗНОВУ проблеми цієї компанії.

***

ПАТ "Укрнафта" планує оскаржити у суді рішення Антимонопольного комітету України (АМКУ), який увечері у вівторок наклав на компанію штраф за цінову змову на ринку нафтопродуктів.

«Найчастіше саме наша компанія пропонує найнижчі ціни на нафтопродукти, вироблені з української нафти. Наша позиція завжди була стримуючим чинником на українському паливному ринку», - говориться в заяві компанії з цього приводу.

АМКУ 30 березня 2021 року наклав штраф на компанії-операторів мереж АЗС, що входять до групи "Приват" (проект "Авіас"), на 4,7 млрд грн за антиконкурентні узгоджені дії при встановленні цін на нафтопродукти в 2016 році.

Станом на 2021 рік "Авіас" на своєму сайті зазначає, що до його партнерським мережам належать 1,542 тис. заправних станцій. Станції партнерської мережі працюють під брендами "Авіас", "Укрнафта", ANP, ZNP, Sentosa Oil, "Юкон", Rubix.

***

ПАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ, Полтавська обл.) оскаржить у суді рішення Антимонопольного комітету України (АМКУ), який увечері у вівторок наклав на компанію штраф 2,9 млрд грн за цінову змову на ринку нафтопродуктів.

***

Окружний адміністративний суд міста Києва (ОАСК) за позовом АТ "Укрнафта", 50+1 акція якого належить НАК "Нафтогаз", визнав протиправними дії Антимонопольного комітету України (АМКУ) з використання у справі про порушення конкурентного законодавства на ринку світлих нафтопродуктів даних досудового розслідування в кримінальному провадженні Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

На підставі цього рішення "Укрнафта" має намір оскаржити рішення АМКУ про великий штраф накладений на компанію.

"Шахтоуправління "Покровське"

Metinvest B.V. (Нідерланди), материнська компанія гірничо-металургійної монополії оголосила про пропозицію викупити у міноритаріїв акції найбільшого в Україні виробника коксівного вугілля - ПрАТ "Шахтоуправління "Покровське" (Донецька обл.) в рамках процедури sell-out. Є Публічна відповідна безвідклична пропозиція (оферта) опублікована на сайті Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР), опубліковане 05.04.2021 (повідомлення).

Відповідно до затвердженого наглядовою радою ш / у "Покровське" рішенням від 31 березня 2021 року акції викуповуються за ціною 12,80 грн.

Ціна придбання акцій, була визначена відповідно до частини 3 статті 65 Закону України «Про акціонерні товариства», як найбільша з таких:

- 12,10 грн. (дванадцять гривень десять копійок) за одну просту іменну акцію ПРАТ «ШУ «ПОКРОВСЬКЕ» - ринкова вартість однієї акції ПРАТ «ШУ «ПОКРОВСЬКЕ», що була визначена суб’єктом оціночної діяльності відповідно до статті 8 Закону України «Про акціонерні товариства» станом на 03.03.2021 р.;

- 12,80 грн. (дванадцять гривень вісімдесят копійок) за одну просту іменну акцію ПРАТ «ШУ «ПОКРОВСЬКЕ» - найвища ціна, за якою Metinvest B.V. прямо набула право власності на акції ПРАТ «ШУ «ПОКРОВСЬКЕ» шляхом придбання його акцій 01.03.2021 року, тобто протягом 12 місяців, що передують дню набуття Metinvest B.V. контрольного пакета акцій ПРАТ «ШУ «ПОКРОВСЬКЕ»;

- найвища ціна, за якою особа (особи, що діють спільно) придбавала акції (паї, частки) іншої юридичної особи, якій прямо або опосередковано належать акції цього товариства, протягом 12 місяців, що передують...

Коментар. Хороша ціна акцій. І зрозуміло, що учасники місцевого ринку акцій, які продали акції за низькими цінами в минулому році після звернень брокерів дуже програли від продажу акцій ш/у "Покровське". Можливо, ряд провідних брокерів України умисне чи неумисне ввели в оману учасників місцевого ринку акцій.

Оцінювач акцій "Шахтоуправління "Покровське", на відміну від оцінювача акцій «Житомиробленерго», «Кіровоградобленерго», «Херсонобленерго» та «Чернівціобленерго» «Ф.К. Титан», доволі справедливо оцінив акції «Покровського», навіть незважаючи на поточні (та й минулі) проблемні фінансові показники компанії. Слід віддати належне в цій історії (на відміну від інших історій) і «Метінвесту».

ФДМУ і його Екзаменаційній Комісії, в тому числі і Голові Комісії, заступнику керівника Фонду держмайна пану Єгорову Андрію Олександровичу, секретарю Комісії пані Булгаковій слід звернути увагу на цей позитивний приклад в порівнянні з негативним прикладом 4-х обленерго.

Чи не варто ФДМУ, його Екзаменаційній Комісії і конкретно цим державним чиновникам краще виконувати свою роботу по здійсненню функцій державного контролю над оцінювачами покладеними на них Законом і іншими нормативними актами.

У учасників місцевого фінансового ринку виникають питання стосовно пасивності ФДМУ і його Екзаменаційної Комісії по здійсненню контролю над оцінювачами в Україні, що передбачено Законом і що декларує Фонд. Принаймні базуючись на цих чотирьох чи точніше (ще й з «Рівнеобленерго») п’яти випадках.

Можливо, ФДМУ та НКЦПФР варто більш настійливо вимагати надання оцінювачем «Ф.К. Титан» його мінімуму чотирьох (а насправді мінімум п’яти з урахування «Рівнеобленерго») оцінок, а рецензування цих оцінок провести якісно з урахуванням нових нормативних актів НКРЕКП 2020 року, які вступили в дію з початку цього року.

В тому числі і порівнявши фінансові показники «Житомиробленерго», «Кіровоградобленерго», «Херсонобленерго» та «Чернівціобленерго» з показниками та цінами акцій публічних (тобто акції яких торгуються на біржах) аналогів чотирьох сусідніх країн: Румунії (в першу чергу, як найбільш близької і порівнянні до України країни), Болгарії, Росії та Польщі.

Щось інтуїтивно підказує, що ключові фінансові показники румунської компанії-аналога в сегменті розподілу електроенергії на одиницю мереж виявляться практично один в один з фінансовими показниками «Житомиробленерго» в одній валюті в сенсі показників балансу на 31.12.2020 і прогнозних показників прибутків (з EBITDA) та грошових потоків на 2021 та 2022 рік. Це при тому що ринкова капіталізація та вартість підприємств на одиницю мереж будуть відрізнятися приблизно в двадцять разів на користь румунської компанії. Майже те саме буде і у випадках 4-х інших обленерго та аналогів інших країн, за виключенням «більш просунутої» Польщі. (Але в порівнянні з польською «переважно розподільчою компанією» і співвідношення ринкових капіталізації на користь закордонного аналога буде набагато вищим).

До речі в зв’язку з викупами «Житомиробленерго», «Кіровоградобленерго», «Херсонобленерго» та «Чернівціобленерго» виникають і питання стосовно реальних максимальних цін придбання акцій цих товариств зазначених у вимогах заявників на примусовий викуп. Окремі учасники ринку акцій заявляють, що реальні ціни на ринку були набагато вищими, ніж зазначені у вимогах максимальні ціни придбання. Це виверт, який по суті є обманом, можливий за рахунок того, що при здійсненні операцій з купівлі акцій були посередники. Посередники для осіб, які формально зазначені власниками у вимогах фактично придбавали їх по значно вищим цінам (хоча і суттєво меншим за справедливі). НКЦПФР не завадило перевірити ці повідомлення.

***

Крюківський вагонобудіний завод (КВБЗ)

З оголошення про збори акціонерів

За підсумками фінансово-господарської діяльності Товариства за 2020 рік затвердити прибуток у розмірі 99'045'266,70 грн. Затвердити наступний порядок розподілу прибутку Товариства за 2020 рік: - суму прибутку у розмірі 99'045'266,70 грн. направити на розвиток Товариства, використання коштів-за рішенням Наглядової ради, або Голови Наглядової ради згідно Статуту ПАТ «КВБЗ»;

7.2. Надати Наглядовій раді або Голові Наглядової ради в 2021 році право використання отриманого протягом року прибутку, для направлення на розвиток та потреби Товариства, з подальшим затвердженням порядку розподілу прибутку загальними зборами акціонерів.

8. Затвердження розміру річних дивідендів, про виплату дивідендів Товариства. Проект рішення Дивіденди за підсумками діяльності у 2020 році не нараховувати та не виплачувати.

Коментар. Один з найслабших результатів за минулі роки. Дещо гірше за очікування. Мабуть 4-ий квартал в цілому був на рівні 2-ого і гірше за перший та третій.

Але у компанії з третього кварталу дуже велика сума грошових коштів на рахунку – більш, ніж 1,5 мільярдів гривень.

***
Кабінет Міністрів затвердив фінансовий план акціонерного товариства "Укрзалізниця" на 2021 рік.

Фінпланом передбачено дохід компанії в розмірі 93 млн гривень, прибуток - на рівні 3,6 млрд гривень; план за капітальними інвестиціями - 27 млрд гривень.

Більшість капітальних інвестицій буде спрямовано на оновлення залізничного рухомого складу, підвищення пропускної спроможності вузьких місць в інфраструктурі, на ремонт і модернізацію шляхів.

Зокрема, планується придбати близько 80 пасажирських вагонів, оновити близько 23,5 тис. вантажних вагонів, 451 пасажирський вагон, 2 швидкісні електропоїзди Skoda, 318 локомотивів, 76 секцій моторвагонного рухомого складу, 6 дизель-поїздів, 3 рейкових автобуси.

2020 рік Укрзалізниця закінчила зі збитками 11,5 млрд гривень.

Коментар. Для КВБЗ цей план в явному вигляді – придбання 80 пасажирських вагонів та оновленн 6 дизель-поїздів і мабуть 3 рейкових автобуси. Але також імовірно частково оновлення 76 секцій моторвагонного рухомого складу і можливо оновлення певної частини вантажних вагонів та частини з 451 пасажирський вагонів (більшість останніх робіт інші ремонтні підприємства, в тому числі самої «Укрзалізниці»)

Як відомо в перші місяці новин вантажних вагонів в Україні і зокрема КВБЗ вироблено дуже мало, відповідно 184 та 70.

***

Заступник голови комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський (фракція "Слуга народу") заявляє, що закупівля локомотивів у компанії Alstom (Франція) з локалізацією в 15% завдасть шкоди національним інтересам через низький рівень локалізації.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook з посиланням в тому числі на складне становище КВБЗ. "Переговорам про 15% локалізації особливого цинізму додає той факт, що українські виробники залізничного транспорту проходять, ймовірно, найгірший період за всі роки незалежності", написав він.

У відповідь на його депутатське звернення Міністерство інфраструктури офіційно повідомило, що орієнтовний рівень локалізації локомотивів, переговори про купівлю яких ведуться з французькою компанією, становить 15%. Документ може бути підписаний під час візиту Президента Еммануеля Макрона в Україну.

Вчора стало відомо, що Alstom поставить іспанському національному залізничному операторові Renfe 152 електропоїзди X'Trapolis з локалізацією 80%.

Локалізацію випуску локомотивів в Україні можуть здійснювати Крюківський вагонобудівний завод, Миколаївський тепловозоремонтний завод, Львівський локомотиворемонтний завод, Запорізький електровозоремонтний завод, Полтавський тепловозоремонтний завод, Дніпровський електровозобудівний завод.

Розподільчі компанії електроенергетики (обленерго)

У 2021 році в Україні можуть бути відремонтовані 46,7 тис. км повітряних ліній (ПЛ) напругою 0,4 - 150 кВ, що складе 5,5% загальної довжини повітряних і кабельних ліній електропередачі (ЛЕП) всіх класів напруги в країні (837, 1 тис. км). Це слідує з програми "Про забезпечення надійності роботи електричних мереж у 2021 році", затвердженої наказом Міненерго №36 від 30 березня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Відповідно до документа, в нинішньому році планується також відремонтувати 20676 трансформаторних підстанцій 6-150 кВ.

Програма, зокрема, передбачає збільшення обсягів реконструкції електромереж, а також створення автоматизованих систем диспетчерського та технологічного управління, основним елементом яких є оперативно-інформаційних комплексів та автоматизовані системи контролю та управління електроспоживанням.

В українській енергосистемі підлягають капітальному ремонту, реконструкції та заміні - це 316 тис. км розподільчих електромереж ПЛ 0,4-110 (150) кВ та 24 тис. км кабельних ліній електропередач напругою 0,4-35

(110) кВ.

61% основного обладнання електропідстанцій (силові автотрансформатори і трансформатори, вимірювальні трансформатори, вимикачі) відпрацювало свій розрахунковий технічний ресурс - 25 років і більше.

Облгази

Антимонопольний комітет України (АМКУ) рекомендував 16 постачальникам газу, які належать операторам газорозподільних мереж (ОГС) "Регіональної газової компанії" ("РГК"), забезпечити встановлення конкурентних ринкових цін на газ для населення з 1 квітня, а також своєчасно інформувати споживачів у разі зміни ціни.

"У разі зміни цін на природний газ вжити заходів щодо своєчасного інформування побутових споживачів до введення їх у дію. Вжити заходів зі встановлення з 1 квітня 2021 цін на природний газ на рівні, який існував би в умовах значної конкуренції на ринку постачань природного газу побутовим споживачам", − ідеться в рекомендаціях АМКУ.

Рекомендації стосуються компаній "Вінницягаз збут", "Волиньгаз збут", "Дніпропетровськгаз збут", "Житомиргаз збут", "Закарпаттягаз збут", "Запоріжжягаз збут", "Івано-Франківськгаз збут", "Київоблгаз збут", "Львовгаз збут", "Миколаївгаз збут", "Рівнегаз збут", "Сумигаз збут", "Харківгаз збут", "Хмельницькгаз збут", "Чернівцігаз збут" і "Чернігівгаз збут".

Коментар. Крім цін акцій самих емітентів важливо з точки відносин України з МВФ та іншими МФО.

МХП

Котирування акцій виробника м'яса птиці компанії МХП на Лондонській фондовій біржі з після спроб зростання протягом двох тижнів знизились до 5,4 долара за акцію. якщо брати ковзні середні, то тренд на денних інтервалах - це тренд зниження.

Новини емітентів з бізнесом в Україні, акції яких представлені на закордонних біржах.

Ferrexpo

Господарський суд Києва призначив справу за позовами чотирьох компаній - колишніх акціонерів Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК), який нині входить до групи Ferrexpo, про визнання недійсними договорів купівлі-продажу акцій підприємства і проведенні наступних емісій акцій, для розгляду по суті на 29 квітня поточного року.

Позов подали чотири компанії-нерезиденти, які входять у групу VS Energy (Gilson Investments, Calefort Developments, Emsworth Assets і Trimcroft Service).

У 2002 році ці чотири компанії-нерезиденти, які входять до групи VS Energy продали належні їм у сукупності 40,19% акцій ПГЗК особам, пов'язаним з нинішніми власниками комбінату.

Спроби оспорити угоди робились VS Energy і раніше. Крапку в цьому питання здається вже поставив Вищий господарський суд України. В лютому 2015 року цей суд підтримав прийняте раніше рішення Верховного суду країни і позицію ПГЗК в корпоративному спорі, який тривав близько 10 років, відмовивши чотирьом кіпрським компаніям, що продали у 2002 році 40,19% акцій підприємства, в задоволенні їхніх претензій на цей пакет.

***

Котирування акцій Ferrexpo. Є певна незначна просадка якщо дивитись часовий проміжок тиждень-два. Але ціни хороші – високі, а якщо брати ковзні середні, то тренд на денних та тижневих інтервалах зростаючий.

"Астарта"

Агропромисловий холдинг "Астарта" (Київ) заявивив, що надав усі необхідні Антимонопольному комітету (АМКУ) дані щодо цін на ринку цукру і, згідно з повідомленням холдингу, усі питання АМКУ було знято (Питання стосувалось зловживанням монопольним становищем на ринки цукру та ціновому зговорі з метою збільшення ціни цукру на українському ринку).

Новини емітентів облігацій.

Кабінет міністрів підвищив тарифи акціонерного товариства «Укрпошта» на доставку пенсій в селах до 2,65% від суми виплати (з 2,3%), у містах - до 1,3% (з 1,15%).

Про це йдеться в повідомленні Міністерства інфраструктури з посиланням на міністра Владислава Криклія. Згідно з повідомленням, Кабмін затвердив зміни до постанови № 987 від 4 грудня 2019 року

"Сьогодні Укрпошта обслуговує 3,5 млн пенсіонерів, які отримують пенсії готівкою вдома", - повідомив Криклій.

Зі слів міністра, тарифи, за якими на даний момент працює Укрпошта, вже не покривають фактичні витрати компанії, необхідні для надання послуг з доставки пенсій та грошової допомоги.

Коментар. Доволі значним, чи навіть дуже важливо для фінансів компанії, але є загроза через впровадження виплат пенсій через платіжні картки.

Галузеві новини.

Сільське господарство

В лютому 2021 олійноекстракційні заводи (ОЕЗ) зменшили виробництво соняшникової нерафінованої олії на 10,3%, або на 49,1 тис. тонн, порівняно з січнем до 428,2 тис. тонн, повідомлення Державної служби статистики.

В лютому 2021 року випуск соняшникової олії зменшився на 25,1%, або на 143,5 тис. тонн, порівняно з лютим

2020 року.

***

Фактичні обсяги експорту Україною зерна з початку 2020/2021 маркетингового року (липень 2020 - червень 2021) станом на 5 квітня становили 35,79 млн тонн, що на 23,4%, або на 10,95 млн тонн менше за аналогічний період минулого маркетингового року, повідомлення інформаційно-аналітичного порталу АПК.

Металургія

***

У січні-березні 2021 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року виручка металургійних підприємств України від експорту чорних металів зросла на 30%, до $ 2,67 млрд, свідчать дані митної статистики.

У березні українські металурги експортували чорних металів на $ 1,16 млрд, що на 74,9% більше, ніж в березні 2020 року.

***

Екс-директор ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" Володимир Сивак вважає, що кредит ЗТМК на 170 млн гривень може призвести до банкрутства комбінату.

Про це Сивак повідомив в інтерв'ю виданню Mind.ua.

З його слів, ФДМУ готує ЗТМК до залучення кредиту на 170 млн гривень, зокрема, питання отримання кредиту було винесено на збори учасників ЗТМК, які відбулись 23 лютого 2021 року, і було вирішено позитивно.

При цьому Сивак впевнений, що цей кредит може призвести до банкрутства підприємства або зниження його ціни для приватизації.

"Моя думка, цей кредит - це готова схема банкрутства. Довести актив до занепаду, щоб потім комусь віддати за безцінь - цілком реальний сценарій", - повідомив він.

Він звернув увагу, що збори відмовилося розглядати фінансовий план ЗТМК на 2021 рік і затвердили фінансовий план на 2020 рік заднім числом, крім того, на зборах не було оприлюднено звіт щодо діяльності ЗТМК за 2020 рік.

Коментар. Звичайно, до таких повідомлень слід ставитись з певною пересторогою. Це тому що відносно таких об’єктів може бути зіткнення певних приватних інтересів при цьому без того щоб суттєво були зачеплені інтересів держави чи широких верств населення, чи з порушеннями державних інтересів або ж інтересів населення, інвесторів з обох сторін.

Та варто відзначити, що по-перше, ФДМУ вже недавно відзначився в у випадку «Центренерго» виключно поганою роботою з держвласністю і при цьому були грубі порушення інтересів держави в приватних інтересах. По-друге, подібне наведеному повідомлення є неодиничним. Були наприклад подібні повідомлення по ОГХК, Одеському припортовому. Можливо ця проблема зараз у Фонду держмайна України є хронічною і вираженою. В усякому разі, видається, що антикорупційним органам України, НАБУ та і СБУ, варто звернути на це увагу і проаналізувати ситуацію.

Якесь неприємне враження в цьому відношенні справляють і примусові викупи 4-х обленерго «Житомиробленерго», «Херсонобленерго», «Кіровоградобленерго» та «Чернівціобленерго» групою VS Energy без чіткої реакції на це ФДМУ.

***

Комісія з міжнародної торгівлі США введе загороджувальні мита на імпорт трубної продукції Інтерпайпу Віктора Пінчука. Рішення опубліковано на сайті комісії.

За даними комісії, Інтерпайп продавав труби в США за ціною на 42,2% нижче економічно справедливого рівня. Компанія поставила на американський ринок близько 40 тис. тон трубної продукції на суму $ 40 млн в 2019 році.

Нафта і газ

В січні-березні 2021 року Україна скоротила видобуток газу на 3,2%, або на 161,66 млн куб. м газу до 4,86 млрд куб. м порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Про це свідчать дані державного підприємства "Оператор газотранспортної системи (ГТС) України".

При цьому в березні видобуток газу збільшився на 2%, або на 33,5 млн куб. м газу до 1,66 млрд куб. м газу порівняно з березнем 2020 року.

Енергетика

Окружний адміністративний суд Києва зобов'язав Кабінет Міністрів розглянути питання звільнення 4 членів Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) або про продовження терміну їх повноважень.

Ця справа розглядалася щодо чотирьох указів Президента від 2019 року про призначення членів НКРЕКП Руслана Кайдаша, Ольги Бабій, Валерія Тарасюка і Олексія Магди.

***

Українська асоціація відновлюваної енергетики заявляє про невиконання Кабінетом Міністрів умов меморандуму щодо погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

Світові фінансові та економічні новини.

Домінуючими темами, які рухали світові фінансові ринки (ринки акцій, облігацій) та ринки валют в останні 5-6 торгових днів були:

    1. Відновлення світової економіки та вакцинація від COVID-19.
    1. Більш швидке відновлення економіки США та більш швидкі темпи вакцинації, ніж в Європі.
    1. Роздуми відносно того, що ФРС не стане швидко піднімати базову ставку.
    2. План по витратам на інфраструктуру США у 1,9 трильйона доларів США в найближчі вісім років, який планується фінансувати за рахунок підвищення ставки податку на корпорації СШПА до 28%. Між партійні суперечки та внутрішньопартійні заперечення стосовно плану.
    3. Публікація випереджаючих індикаторів стосовно економічної активності в Європі та США (PMI, ISM), як підтвердження зростання економічної активності.

Насправді принципово нової інформації учасники фінансових ринків за минулий тиждень не отримали і ринки акцій зростали чи то завдяки вже відомій інформації, чи то по інерції. Частково їм допоміг той факт, що дохідність американських державних паперів не зростала і дещо знизились. Можливо, останньому допомогли дані по відносно невеликій інфляції в США, які заспокоїли учасників боргового ринку.

Свіжі дані по індексам PMI в промисловому секторі Європи та індексу ISM в секторі послуг США в березні були дуже хороші, в той час, як по індексам PMI в секторі послуг в Європі, і відповідно, композитним європейським індексам PMI, які об’єднують і виробничий сектор і сектор послуг дані були не дуже добрими, через локдауни в регіоні.

 

 

 

 

 

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

 

Після дуже великого штрафу накладеного на «Укрнафту», невідомо чи продовжить зростання ціна акцій компаній. Слово невідомо, в цьому випадку скоріше означає сумнів з ухилом в сторону заперечення. А так в цілому виходить, що ціни акцій місцевих українських емітентів, які входять до індексних кошиків українських бірж, позбавлені важелів, які би сприяли їх росту, а саме дивідендів та росту прибутку. І не так багато чинників, хоча насправді вони є, які б показували хоча б опосередковано на зростання фінансових показників цих емітентів. Тож без явних факторів, які б ілюстрували свіже недавнє чи близьке яскраве фінансове корпоративне майбутнє крихітний місцевий ринок акцій позбавлений зараз основної рушійної сили росту.

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.