Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій за 25 листопада


26.11.2020 14:38

Щоденний огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 26.11.2020

 

На сьогодні для українських учасників фінансового ринку значних важливих та/чи термінових фінансових та економічних новин, за другу половину вчорашнього дня, минулу ніч і сьогоднішній ранок немає.

Можливо, їм варто звернути увагу на інформацію по ринкам, про те, що індекс Української біржі оновив свій восьмимісячний максимум, підросли дохідності ОВДП на вторинному ринку та продовжилось певне зниження курсу гривні по відношенню до долара США та євро.

З новин можливо варто звернути увагу на нову рекордну кількість хворих на COVID-19 за добу в Україні, інформацію міністерства фінансів України про успішне завершення переговорів з МВФ стосовно основних параметрів проекту держбюджету на 2021 рік, інформацію радника президента України Олега Устенко про очікування отримання від Європейського Союзу €750 млн з програми макрофінансової допомоги до кінця року та на публікацію звіту аналітиків банку J.P. Morgan по Україні.

Дайджест фінансових та економічних новин після більш детального огляду ситуації на фінансових ринках.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Вчора значення індексу ПФТС знову не змінилось. Це був вже сьомий торговий день без його змін.

Вчора знову, як і днем раніше, на біржі ПФТС відбулась одна угода з акціями. І знову це була угода з акціями банку «Південний» обсягом на цей раз 26,9 тисяч гривень в грошовому вираженні.

Індекс Української біржі вчора підріс, додавши ще 0,1%. Але цього вистачило, щоб індикатор УБ знову оновив свій максимум за останні вісім місяців – з березня поточного року.

Цілком очевидно на весь останній ріст індексу Української біржі мало вирішальний вплив сильне зростання на світових ринках акцій. До цього додались також і деякі позитивні зміни в прибутковості місцевих емітентів в третьому кварталі 2020 року та певні позитивні корпоративні новини, як новина про імовірне скоре урегулювання податкової заборгованості «Укрнафти».

Вчора на Українській біржі відбулось чотири угоди з акціями чотирьох емітентів. Результати цих угод представлені в Таблицях 1 та 2 нижче.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 25.11.2020, обсяги торгів

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів 25.11.2020

Крім цього, вчора без угод на Українській біржі ще на 0,5% підросли котирування акцій «Укрнафти» до рівно 154 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Вчора ціни українських єврооблігацій після значного зростання напередодні мало змінились. Сьогодні вони несильно знижуються. Ціни цих паперів продовжують перебувати коли своїх багатомісячних максимумів.

Зниження найбільш «дальніх» українських єврооблігацій сьогодні поки складає 0,4%. Трохи менш, як за місяць, з 26.10.2020, з багатомісячного мінімуму до позавчорашнього максимуму, ціна цих доларових паперів зросла на 16,4%.

Вчора на «дальньому» кінці кривої дохідність ОЗДП номінованих в доларах США складала 6,49-6,54%, мінімальне значення з лютого 2020 року.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

Після аукціонів Мінфіну цього вівторка на якому міністерство пішло на доволі таки помітне, якщо не суттєве, збільшення дохідності для залучення більших коштів сьогодні зранку після денної паузи зросли декларовані ОВДП дохідності і на вторинному ринку.

Ріст відбувся практично по всій кривій дохідності, на купівлю за виключенням «двох дат» в середині кривої. Зростання на купівлю склало 0,10-0,70%. Зростання дохідності на продаж склало 0,20%-0,40% на дальньому кінці кривої. Спред дещо розширився, Рис. 1-3

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» та «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є зараз максимальною і складає по пропозиціям на сьогодні 11,60%.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Рис. 1

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку по відношенню до долара США і євро продовжує слабшати, в більшій мірі по відношенню до євро на фоні укріплення євро до долара, Рис. 4-5.

Згідно з ф’ючерсами на пару гривня долар на Українській біржі гривня продовжить слабшати і цей процес дещо прискориться на початку наступного року, Рис. 6

Курс EUR / USD сьогодні оновив двомісячні максимуми вище 1,1900, досягнувши 1,194.

EUR / USD поки продовжує нещодавнє зростання вище 1,1900, торгуючись коло двомісячних максимумів.

Коментують фахівці технічного аналізу.

«Для продовження росту пара повинна закріпитися над горизонтальною лінією опору 1,1920, євро повернувся нижче від цього рівня 9 листопада. Ріст та утримання вище лінії закріпило б бичачий тренд, який з’явився після пробою трикутника, підтвердженим раніше цього місяця, і це відкрило б двері для повторного тестування рівня 1,2011 (найвище значення досягнуте 1 вересня 2020).

Невдача в утримуванні на рівні вище 1,1920 може призвести до відкочування курсу євро до долара США до рівня зростаючої 10-денної простої ковзної середньої, 1,1870».

Світові ринки акцій

Фондовий індекс Dow Jones Industrial Average знизився у середу на 173,77 пунктів, або 0,6%, зробивши перепочинок після досягнення значущої віхи – рекордних 30000 пунктів, тоді як трейдери звертали увагу на невтішні дані по безробіттю в США, пишуть сьогодні зранку фінансові оглядачі.

Широкий фондовий індекс США S&P 500 минулого дня знизився на 0,2%, а індекс NASDAQ навпаки зріс на 0,5%, Рис. 7.

Міністерство праці США опублікувало дані згідно з якими число первинних звернень по безробіттю в країні на минулому тижні склало 778 тисяч. Економісти, опитані Dow Jones, очікували меншого показника у 733 тисяч.

Обсяги торгів перед святом Дня подяки, який відзначається в США цього четверга, були меншими, ніж зазвичай. Обсяг торгів найбільш популярними акціями ETF фонду на індекс S&P 500 SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY) склали цієї середи понад 33 мільйонів акцій, що менше половини його середньоденних обсягів торгів за останні 30 днів - 79,3 мільйонів акцій.

Сьогодні ф’ючерси на фондові індекси США мало змінюються або слабко підростають.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 сьогодні просідає на 0,2% після втрати 0,1% напередодні від свого після кризового максимуму.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора знизився на 0,7%, а сьогодні зростає на 0,9% і оновлює свій більш, ніж дворічний максимум.

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни.

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Політика. Фінанси

Президент України Володимир Зеленський звернувся до Венеціанської комісії з проханням здійснити оцінку конституційної ситуації, викликаної рішенням Конституційного Суду України від 27 жовтня, та надати висновок щодо стану антикорупційного законодавства після його ухвалення.

"Відповідний лист глава Української держави направив голові Венеціанської комісії Джанні Букіккіо", - повідомляє в середу прес-служба президента України.

***

Робоча група Верховної Ради з урегулювання питання виходу з конституційної кризи узгодила низку ключових позицій, головні з яких стосуються повернення кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації та умисне неподання декларації, повідомив спікер Ради Дмитро Разумков.

Фінанси

Міністерство фінансів успішно завершило переговори з МВФ стосовно основних параметрів проекту держбюджету на 2021 рік, що було однією з головних передумов для початку першого перегляду спільної з МВФ Програми Stand-by для України, визначення дати візиту місії Європейського департаменту МВФ та отримання чергового траншу, повідомлення Мінфіну від 26.11.2020.

В цілому, параметри бюджету-2021 збігаються з оцінками фахівців Фонду, що було важливим для продовження успішної співпраці між Україною та МВФ.

***

Щодня ведуться технічні консультації України з МВФ по організації онлайн-місії Фонду до кінця року, заявив радник президента України Олег Устенко.

"Кабінет міністрів, Міністерство фінансів, Міністерство юстиції та Національний банк знаходяться в постійному діалозі з Міжнародним валютним фондом, щодо онлайн-місії в Україні. Очікуємо, що до кінця року ця місія відбудеться - вона буде проходити в режимі онлайн-конференцій, адже зараз представники МВФ не здійснюють місії фізично", - розповів Устенко.

Радник глави держави додав, що до кінця 2020 року Україна очікує отримати від Європейського Союзу €750 млн з програми макрофінансової допомоги - розмова про надання Україні цих коштів йшла під час жовтневої зустрічі президента Володимира Зеленського в Брюсселі.

"… ми очікуємо ці €750 млн, які надійдуть в Україну до кінця цього року", - зазначив Устенко.

Коментар. В нашому минулому огляді у цю середу наводився обсяг коштів на рахунках мінфіну України, і окремо по валютним рахункам, а також дві таблиці з сайту Мінфіну про потреби в коштах для обслуговування та погашення зовнішнього та внутрішнього державного боргу. Нагальна потреба в коштах у Мінфіну є, особливо якщо врахувати необхідність допомоги бізнесу через COVID-19 та анонсовані відповідні програми.

Ця інформація є важливою для розуміння питання фінансової стабільності в Україні, надійності банківського сектору країни, загроз для курсової стабільності гривні.

***

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль впевнений у виконанні державного бюджету на 2020 рік. Про це він повідомив під час засідання уряду.

***

Президент Володимир Зеленський уповноважив міністра фінансів Сергія Марченка підписати угоду про позику Україні 300 млн доларів у Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) на подолання наслідків пандемії коронавірусу.

COVID-19 в Україні

В Україні станом на ранок четверга зафіксовано новий рекорд у 15 331 новий випадок захворювання на коронавірусну хворобу COVID-19, одужали - 9 617 осіб, померли 225 пацієнтів, повідомив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

***

Кабінет міністрів не виключає посилення карантинних обмежень на новорічні свята і готується до такого варіанту, проте рішення про це ще не прийнято, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

Новини економіки та фінанси. Аналітика.

Аналітики J.P. Morgan погіршили прогноз економічного спаду в Україні до 4,7% у 2020 році при інфляції до кінця року на рівні 4% у зв'язку зі зростанням кількості захворювань на COVID-19, йдеться в огляді від 24 листопада, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Згідно з ним, наступного року зростання економіки становитиме 6% при інфляції наприкінці року на рівні 5,2%.

У середині вересня J.P. Morgan оцінював падіння економіки України цього року в 4%.

В огляді аналітики J.P. Morgan рекомендують купувати ВВП-варанти України. Водночас J.P. Morgan зазначив, що закрив довгу позицію за українськими ОВДП оскільки, на його думку, політичні ризики зберігатимуться.

Зокрема, J.P. Morgan вийшов із ОВДП із погашенням у листопаді 2023 року та купоном 11,67%, продавши їх із прибутковістю 11,60% при курсі 26,36 грн/$1, тоді як ці папери були куплені 14 лютого за 10% при курсі 24,45 грн/$1.

Аналітики прогнозують, що співпраця України з МВФ відновиться у першому кварталі 2021 року з наступною виплатою у розмірі $700 млн у другому кварталі після досягнення конкретного прогресу щодо бюджету на 2021 рік і врегулювання ситуації навколо рішення Конституційного Суду про скасування електронного декларування. Загалом у J.P. Morgan очікують $1,4 млрд надходжень до України у 2021 році в рамках програми з МВФ.

В огляді зберігається прогноз зниження в грудні Національним банком України (НБУ) облікової ставки на 50 базисних пунктів - до 5,5% із подальшим підвищенням до 7% у другій половині 2021 року.

Нагадаємо новину з огляду днем раніше про публікацію звіту аналітиків BofA Securities по Україні. Погляд аналітиків BofA Securities на Україну зараз дуже близький до поточного погляду аналітиків J.P. Morgan.

Новини емітентів єврооблігацій з бізнесом в Україні.

Чистий консолідований збиток групи "Нафтогаз" за січень-вересень 2020 року становить 17,034 млрд грн порівняно з чистим прибутком 21,31 млрд грн за аналогічний період минулого року - за винятком припиненої діяльності (транзит газу, переданий із 1 січня 2020 року ОГТСУ), причинами чого є менший попит і нижчі ціни на газ", - йдеться у повідомленні компанії в четвер.

Згідно з ним, у третьому кварталі цього року чистий збиток "Нафтогазу" дорівнював 5,49 млрд грн, що на 61,8% більше, ніж у третьому кварталі минулого року. Група уточнила, що якщо виключити прибуток від транзиту в цей час у 2019 році, то зростання збитку буде не таким значним - 14,6%.

"Рух грошових коштів від операційної діяльності за третій квартал становить 0,5 млрд грн порівняно з від'ємним операційним грошовим потоком у сумі 12,6 млрд грн у третьому кварталі 2019 року (за винятком припиненої діяльності). За дев'ять місяців, в умовах несприятливого середовища, рух грошових коштів від операційної діяльності становить 16,1 млрд грн, що майже дорівнює відповідному показнику за аналогічний період минулого року (16,9 млрд грн)", - наголосив "Нафтогаз".

Галузеві новини

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства знизило прогноз урожаю зернових культур із 68 млн тонн до 65 млн тонн у 2020 році, повідомив на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький.

Раніше Міністерство сільського господарства США знизило прогноз урожаю зернових культур в Україні на 11,2%, або на 8 млн тонн до 63,2 млн тонн у 2020/2021 маркетинговому році (липень 2020 - червень 2021).

***

НАК "Укренерго" завершило будівництво і включило в робочу напругу повітряну лінію (ПЛ) електропередачі 750 кВ Запорізька АЕС – Каховська. Це дозволить зняти мережеві обмеження і забезпечити можливість видачі потужності Запорізької АЕС 6000 МВт. Як повідомляє прес-служба "Укренерго", це, в свою чергу, дозволить збільшити частку атомних електростанцій в загальному виробництві електроенергії, зокрема в осінньо-зимовий період.

Світові фінансові та економічні новини.

Країни Єврозони відновили дію обмежень, спрямованих на стримування другої хвилі пандемії, а це може штовхнути економіку Єврозони до падіння на двозначну величину і вакцина проти COVID-19 поки тут не допоможе, не встигне, пише The Wall Street Journal.

Загалом ВВП Єврозони може знизитися на 3% у четвертому кварталі, прогнозує Capital Economics.

Газета посилається на ряд аналітиків: головного економіста AXA Investment Managers Жиля Миєка, голову відділу європейських економічних досліджень Bank of America Рубена Сегура-Каюела, аналітика City Index Фіона Чінкотта, головного економіста податкової, аудиторської та консалтингової фірми Mazars Джорджа Лагаріаса.

"Ситуація стане ще гіршою, перш ніж стане кращою", - вважає головний економіст з питань Європи Capital Economics Ендрю Кеннінгем.

***

Поява вакцини проти коронавірусу і масова вакцинація можуть привести до зниження курсу долара в наступному році, вважають деякі фінансові аналітики.

Згідно з консенсус-прогнозом зібраним Bloomberg, інвестори очікують, що до кінця наступного року індекс долара (курс долара до кошика валют шести країн - торговельних партнерів США) знизиться приблизно на 3% з нинішнього рівня. Медіанний прогноз для євро - зростання до $ 1,21 з нинішніх $ 1,19.

Зниження курсу долара стане побічним ефектом повернення стабільності в світову економіку.

Крайній прогноз. "Після появи вакцини, на нашу думку, знову почнуть працювати всі фактори, що обумовлюють ведмежий тренд, в результаті долар відправиться тим самим шляхом, що й на початку - середині 2000-х років, - пише в звіті стратег Citi Кальвін Цзе. - Чи може долар тільки в наступному році впасти на 20%? Ми думаємо, що так".

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Якщо виходити з того факту, що кореляція індексу Української біржі зі світовими фондовими індексами значно збільшилась в останні два місяці, можна очікувати, що сьогодні індикатор УБ візьме певну паузу в рості. Вже пройшли пару днів з максимумів світових фондових індексів, тож український індикатор, який зазвичай реагує на світові тренди з запізненням, вже з суттєво більшою імовірністю може це зробити.

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».

----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.