Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій за 29 грудня 2020 року


30.12.2020 16:49

Щоденний огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 30.12.2020

 

Вітаємо всіх з наступаючим Новим Роком! Бажаємо всім в наступаючому новому році міцного здоров’я, щастя, благополуччя, доброту, удачі і успіху в позитивних починаннях. А учасникам місцевого фінансового ринку, ще й хороших фінансових доходів.

І коротко про головні новини.

Учасникам фінансового ринку України варто звернути увагу на результати вчорашніх первинних аукціонів Міністерства фінансів України з розміщення ОВДП, які пройшли практично без зміни дохідності в порівнянні з попередніми аукціонами і на яких Мінфіном було залучено хорошу суму 26,3 млрд гривень в еквіваленті.

Є новини про великі потенційні замовлення Крюківського вагонобудівного заводу, по можливим додатковим проблемам при приватизації «Центренерго», про пташиний грип та припинення експорту птиці в ЄС, що впливає на ціну акцій МХП.

Учасникам місцевого ринку акцій зовсім не слід і ігнорувати і свіже скандальне рішення Наглядової Ради «Житомиробленерго» про затвердження ціни викупу акцій цього підприємства зі скандально низькою ціною на основі абсолютно неадекватно низької оцінки цих паперів, що ніяким чином не відповідає фінансовим показникам «Житомиробленерго». Ця оцінка та ціна в десять разів! (вдумайтесь) нижча за рівень цін, який планував отримати Фонд держмайна при приватизації підприємств сектору в кризовий період 2015-2016 років. Це рішення на підставі оцінки оцінщика лише зовсім недавно ліцензованого ФДМУ. Рішення щоправда не має практичного застосування тому що, що збори акціонерів «Житомиробленерго» 28 грудня 2020 року не відбулись.

Сподіваємось, що при приватизації вже в 2021 році, в ході якої планується продати крупні державні пакети акцій 3-х 4-х обленерго, Фонд державного майна України буде користуватись послугами більш кваліфікованих оцінщиків, а оцінщик «Житомиробленерго» (можливо новий?) та Наглядова Рада «Житомиробленерго» все ж таки врахують фінансові показники «Житомиробленерго» та дуже і дуже важливий для багато чого і в тому числі ціни акцій обленерго перехід до стимулюючого регулювання в Україні, як і внутрішню оцінку справедливої вартості «Житомиробленерго» її основним акціонером «ВС ЕНЕРДЖІ ІНТЕРНЕШНЛ Н.В.», Нідерланди.

І саме в цьому контексті варто розглядати і велику ціну акцій шахтоуправління «Покровське» по вчорашній адресній угоді, а саме 9,17 гривень за акцію.

Тривалий час до 18.09.2020 індикативна ціна «Покровського» на УБ складала 0,5 гривень за акцію.

Тобто вона була в 18,34 разів меншою за ціну вчорашньої угоди.

Така з ситуація до вересня 2020 була і на біржі ПФТС. П’ять угод з цими паперами на ПФТС в 2019 році пройшли по цінам 1,50, 0,75, 0,80, 0,55, 0,80 гривень за акцію, а в 2020 до 24.09.2020 угод з цими акціями на ПФТС не було.

З другої половини вересня 2020 пішли вже ціни 2,0, 2,2 гривні за акцію «Покровського»  і потім ріст до 6,90.

Можливо оцінщика та Наглядову Раду «Житомиробленерго» також ввели в оману старі ціни угод на ПФТС, які абсолютно не враховували і не могли врахувати нового стимулюючого регулювання в галузі. Так от тут до цього і наводимо факти угод з акціями шахтоуправління «Покровське». Для орієнтування, якщо таке втрачене.

Ситуацію з акціями шахтоуправління «Покровське» змінила не стільки покращення фінансових показників підприємства, скільки недавній дозвіл АМКУ на концентрацію групою СКМ бувших вугільних активів групи «Донецьксталь».

Багатьом, в першу чергу учасникам місцевого ринку акцій, міноритарним акціонерам, але й іншим, включаючи до речі і Фонд держмайна України і можливо і інші державні структури, наприклад, Національну комісію з цінних паперів та фондових ринків (і можливо не тільки її), варто звернути увагу на всі ці викладені вище та інші важливі по темі факти.

Більше про це та інше в тому числі в дайджесті фінансових та економічних новин - після огляду ситуації на фінансових ринках.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, відображені на Рис. 1-5. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій (Рис. 1), і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі та біржі ПФТС за минулі чотири тижні.

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на ПФТС за минулі чотири тижні

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі за минулий тиждень

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі з початку року

За вчора значення індексу ПФТС знизилось ще на 0,3%.

Минулого дня на біржі ПФТС відбулась одна угода з акціями. Це була угода з пайовими паперами «Донбасенерго» по безадресним заявкам обсягом 17,5 тисяч гривень в грошовому вираженні.

Ціна акцій «Донбасенерго» по цій угоді склала 17,50 гривень за акцію. Біржовий курс цих паперів вчора не сформувався.

Вчора індекс Української біржі знизився на 1,1%.

Звертає на себе увагу велика ціна акцій шахтоуправління «Покровське» по вчорашній адресній угоді.

Ще пару місяців назад ціна шахти на біржі складала 3,20 гривень за акцію і це вважалось непоганою ціною, а до 18.09.2020 індикативна ціна «Покровського» на УБ складала 0,5 гривень за акцію. Тобто вона була в 18,34 разів меншою за ціну вчорашньої угоди.

Така з ситуація до вересня 2020 була і на біржі ПФТС. П’ять угод з цими паперами на ПФТС в 2019 році пройшли по цінам 1,50, 0,75, 0,80, 0,55, 0,80 гривень за акцію, а в 2020 до 24.09.2020 угод з цими акціями на ПФТС не було.

З другої половини вересня 2020 пішли ціни 2,0, 2,2 гривні за акцію і потім ріст до 6,90.

Ситуацію переломив дозвіл АМКУ на концентрацію.

Випадок показовий і сам по собі. Але його також варто покласти в контекст ціни акцій «Житомиробленерго», про що згадувалось на початку нашого огляду та буде згадано трохи пізніше в блоці новин.

Випадок також показовий і з точки зору характеристики місцевого ринку акцій, на якому ціни «злітають» та «падають» для неліквідних паперів незалежно від зміни фінансових, виробничих показників емітентів та навіть якихось зовсім особливих новин коло них.

Шахтоуправління «Покровське» добре відоме підприємство в Україні. В координатах України воно доволі крупне. Про угоду про його придбання групою «СКМ» відомо було давно, так само, як і про наміри групи «Метінвест» розширити (чи відновити) його потужності та практичні кроки групи в цьому напрямку. Це придбання шахтоуправління зараз вирішальним чином впливає на ціну його акцій. Однак, ще в більшій мірі на ціну цих паперів впливають пов’язанні з цим придбанням інші додаткові чинники, якщо точніше, очікуваний викуп паперів мажоритарним акціонером і цінові рухи навколо цього.

Ще раз звертаємо увагу на можливо в чомусь схожу ситуацію з акціями обленерго і особливо (але не тільки на це) недавні рішення НКРЕКП по впровадженню стимулюючого регулювання в Україні в секторі розподілу електроенергії.

Вчора на Українській біржі відбулось одинадцять угод з акціями чотирьох емітентів. Результати цих угод представлені в двох Таблицях нижче.

 

Крім цього, вчора без угод по безадресним заявкам на Українській біржі підросли:

  • на 1,2% котирування акцій Райффайзен Банк Аваль - до 0,41 гривень за акцію;
  • на 2,3% котирування акцій компанії «Донбасенерго», до 20,5 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Ціни українських державних облігацій після певного зниження продовжують потихеньку відновлюватись.

Вчора на «дальньому» кінці кривої дохідність ОЗДП номінованих в доларах США складала 6,24-6,32%, що близько до мінімального значення з лютого 2020 року.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

Сьогодні на вторинному ринку декларовані Райффайзен Банк Аваль дохідності ОВДП не змінюються.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» та «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є зараз максимальною і складає по пропозиціям 12,10% (раніше - 12,00%).

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Декларована дохідність продажу компанії ICU (з якою можна купити) «2025 рік» вчора складала 11,75%.

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку по відношенню до долара США і євро продовжує триматись, Рис. 6.

Березневі ф’ючерси гривня – долар США на Українській біржі вказують на те, що гривня буде незначно слабшати на початку наступного року.

Курс EUR / USD трохи відступив після досягнення нової 32 - місячної «висоти» у 1,2294, але вже «повертається» до недавньої вершини Рис. 7.

Стратеги по фінансовим ринкам США вже кілька років писали про повернення євро до відмітки у 1,30 до долара США. Нарешті, після пари років купівлі суверенними фондами облігацій США на фоні процентного диференціалу з німецькими борговими паперами, що сильно підтримувало долар США, їх слова потроху справджуються. Цьому в дуже немалій мірі також сприяють великий бюджетний дефіцит США та зростання державного боргу США, великий дефіцит зовнішньої торгівлі США, суто фундаментальні чинники, а також спекулятивна гра банків США і крупних спекулянтів, перш за все цієї ж країни, на ослаблення долара. Треба ж «людям» якось заробляти, а заодно допомагати своїй країні.

Світові ринки акцій

Минулого дня після досягнення напередодні рекордних максимумів фондові індекси США відступили.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,2%, індекс Dow Jones Industrial Average просів також на 0,2%, а Nasdaq Composite знизився на 0,4%, Рис. 8.

До речі індекс NASDAQ цього дуже кризового в економічному відношенні року підріс від своїх і без того дуже високих позначок ще на 43%. Ось що дуже впевнена витратна (політика центробанку в першу чергу) та спекуляції ( вже в другу) разом роблять.

Сьогодні ф’ючерси на основні фондові індекси США поки зростають десь на 0,4%. Фондові індекси США сьогодні спробують «освіжити» історичні максимуми.

Сьогодні широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 продовжує зростання останніх днів і додає ще 0,2%, оновлюючи свій після кризовий максимум.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, сьогодні додає 1,3%. Зараз цей фондовий індикатор на своєму майже 12 річному історичному максимумі з 2008 року. (А тоді, згадаємо, також причиною росту і високих дуже значень були дуже низькі відсоткові ставки в світі. Ставки, як бачимо, – це «наше все»).

 

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси.

Міністерство фінансів під час аукціону 29 грудня розмістило ОВДП на дуже пристойну суму 23,6 млрд гривень, повідомів Мінфіну.

Мінфін розміщував гривневі і доларові ОВДП.

Від розміщення валютних паперів залучено 322,850 млн доларів під 2,9% річних.

Гривневі папери мають термін обігу від 77 днів до 1 519 днів і прибутковість - від 10% до 12,25% річних відповідно.

Дохідність боргових паперів в гривні не змінилась в порівнянні з попередніми аукціонами за виключенням річних паперів. Дохідність ОВДП з погашенням 01.12.2021 зросла на 0,08%, Рис. 9.

 

Фінанси та новини емітентів, акції яких торгуються на місцевих біржах.

Державний бюджет на 2021 рік передбачає дефіцит у 5,5% ВВП, або 246,6 млрд грн, свідчить текст закону, розміщений на сайті Міністерства фінансів у понеділок.

Згідно з ним, доходи держбюджету в наступному році визначено в розмірі 1,084 трлн грн. (24,0% ВВП), видатки та надання кредитів - 1,339 трлн грн. (29,7% ВВП).

Пороговий обсяг держборгу визначено в розмірі 2,544 трлн грн, граничний обсяг гарантованого боргу - 350,489 млрд грн.

Згідно з ним, запозичення в 2021 році мають становити 701,767 млрд грн, зокрема зовнішні - майже 204,5 млрд грн, при цьому планові погашення визначено в розмірі 498,375 млрд грн, зокрема 98,887 млрд грн - за зовнішніми зобов'язаннями.

Приватизація в 2021 році має принести 12 млрд грн.

Текст повідомлення та презентація за посиланням:

https://mof.gov.ua/uk/news/prezident_pidpisav_derzhbiudzhet_na_2021_rik-2627

Коментар. Додатково для учасників місцевого ринку акцій важливим моментом є те, що державний бюджет 2021 передбачає закупівлю 100 пасажирських вагонів на 3,3 млрд грн. Це замовлення для Крюківського вагонобудівного заводу.

В цілому певний акцент на інфраструктурні проекти – це значний позитив.

Важливим елементом для учасників місцевого фінансового ринку, включаючи і закордонних його учасників, є зменшення відношення державного боргу до ВВП в 2021 році з 68,0% до 64,1%, що однак велика цифра і більша за показник 2019 року - 50,3% та 2018 року – 60,9%. Вище навантаження – менша надійність і стійкість фінансової системи.

На обслуговування державного боргу передбачено 158,7 млрд. грн. або 3,5% ВВП, що менше, ніж номінальний темп росту економіки (темп реального росту плюс інфляція, точніше дефлятор), а значить теоретично прийнятно – за рахунок обслуговування борг до ВВП не зростає. Важливим є також поділ обслуговування на отримувачів. Переважною часткою це українські державні банки. Частка платежів за внутрішнім боргом в 2020, як і в 2019 році, складає 61%. Враховуючи відносно невелику частку нерезидентів та переважну українських банків, а з них домінуючу українських державних банків саме таким є факт. І тут також слід враховувати і більш ранні витрати на до капіталізацію державних банків.

В 2020 частка витрат у загальних витратах на обслуговування боргу офіційних позик та позик МФО – 6%, комерційних зовнішніх позик – 32%.

Більш детальніше первісні дані на сайті Мінфіну за посиланням https://mof.gov.ua/uk/borgovi-platezhi-ta-prognozi

Новини емітентів, акції яких торгуються на місцевих біржах.

Продовження теми КВБЗ.

У березні 2021 буде проведено перший аукціон на закупівлю нових вагонів і поїздів завдяки кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку, який надав Києву 50 мільйонів євро на закупівлю 50 вагонів метро. Про це йдеться на сайті ЄБРР.

Там, зокрема, йдеться про двоетапний аукціон. Перший лот передбачає закупівлю п'яти поїздів метро з п'ятьма окремими вагонів у складі, а другий лот - така ж кількість поїздів з міжвагонному проходом.

Проведення тендеру заплановано на 11 березня 2021 року.

Коментар. Позитивно для фінансових показників та ціни акцій КВБЗ.

Новини емітентів, акції яких торгуються чи торгувались на місцевих біржах.

Оголошені на 28 грудня 2020 року загальні збори акціонерів «Житомиробленерго» з порядком денним «Про збільшення статутного капіталу Товариства» не відбулись через відсутність кворуму. Для участі в зборах зареєструвались акціонери та їх працівники, які в сукупності володіють близько 1% акцій. Головний акціонер «Житомиробленерго» (чи формально два акціонери) на збори не прибув.

Однак нечисленним акціонерам та їх представникам були представлені скандальні значення оцінки акцій «Житомиробленерго» у 1,67 грн та рішення про Наглядової Ради про викуп акцій «Житомиробленерго» по ціні 1,84 гривні за акцію. Документ вразив.

Хоча через те, що збори не відбулись оцінка та рішення практичної сили не мають, залишаються дуже великі питання стосовно оцінки акцій та рішення Наглядової Ради.

Оцінка на дивовижку, просто до абсурду, до смішного мала. Вона абсолютно не відповідає фінансовим показниками підприємства та недавнім грудневими рішенням НКРЕКП про перехід до стимулюючого регулювання в Україні в секторі розподілу електроенергії і заданими в рішенні НКРЕКП показниками підприємства «Житомиробленерго» на 2021 рік (а фактично і наступні два роки).

Оцінщик лише недавно отримав ліцензію і здається просто переплутав елементарні арифметичні дії. Замість помножити щось на щось для отримання ціни акції згідно з правилами оцінки, він поділив. Виникають питання стосовно перевірки кваліфікації майбутніх оцінщиків, чи вони здають якісь там екзамени, хто їх приймає, тощо.

Нагадаємо, що ФДМУ хотів отримати при приватизації шести підприємств сектору розподілу електроенергії в період 2015-2016 років в розрахунку на 1 км траси мереж в середньому 2273 долара США. Це в перерахунку на акцію «Житомиробленерго» складає щось порядку 16-18 гривень. Зараз же при набагато кращих ринкових умовах бажання ФДМУ імовірно будуть більшими і можливо суттєво.

Тобто, мова йде про розходження оцінки та ціни викупу акцій «Житомиробленерго» з побажаннями Фонду держмайна при приватизації порядку десяти разів.

Нагадаємо, що на минулому тижні Кабінет Міністрів схвалив законопроект, який пропонує розблокувати аукціони великої приватизації, скасувавши норму про тимчасове призупинення їх на час карантину. І прем’єр-міністр Україна Голова Фонду держмайна тиждень назад анонсували в 2021 році дуже імовірну приватизацію трьох чи чотирьох обленерго.

Лишається надіятись, що оцінщики, які задіє ФДМУ вході приватизації 2021 будуть мати іншу, набагато вищу кваліфікацію.

Як і лишаються дуже великі питання до Наглядової Ради Товариства, яка здається в силу своїх обов’язків, своєї головної функції, не раз зверталась до фінансової звітності «Житомиробленерго». Принаймні мала це робити. Як можна користуватись послугами оцінщика, який надає оцінку ніяким чином не сумісну з фінансовими показниками підприємства оцінку. Причому не тільки дуже хорошими плановими на 2021 рік набагато вищими (в рази) за минулі, але й з поточними та минулими фінансовими показниками теж дуже непоганими? Чому, побачивши таку разючу невідповідність Наглядова Рада «Житомиробленерго» не замінила оцінщика, а використала його звіт. Чи насправді має Наглядова Рада достатню кваліфікацію? Чи щось інше завадило їй зробити цілком очевидний і єдиний правильний вибір?

Невже головний акціонер компанії акціонером «ВС ЕНЕРДЖІ ІНТЕРНЕШНЛ Н.В.», Нідерланди ніколи для себе не оцінював вартість «Житомиробленерго», включаючи вплив на оцінку уведення стимулюючого регулювання з різними паперметрами регулбвання?! Щось дуже і дуже слабо в це віриться. Не така практика в Україні, і не такий зовсім «нєведущий» акціонер. Здається, зовсім не так. Так як вже в такому разі Наглядова Рада, яка представляє головного акціонера, користується оцінкою що абсолютно не відповідає уявленням головного акціонера про вартість підприємства? Знову, чому? З якою метою це робиться? Питання множаться.

***

Ще по темі.

Уряд України продовжив режим спецобов’язків на оптовому ринку електричної енергії до 31 березня 2021 року і встановив єдиний тариф на е/е для побутових споживачів у розмірі 1,68 грн/кВт-год та ціну продажу е/е НАЕК "Енергоатом" у рамках ПСО за ціною 150 грн/МВт-год

Відповідне рішення ухвалено на засіданні уряду в понеділок. Представив проект змін до постанови №483 глава Міненерго Юрій Вітренко.

Раніше населення оплачувало перші 100 кВт-год за ціною 0,9 грн/кВт-год.

Коментар. Рішення по тарифам для населення частково зніме додаткове фінансове навантаження на НАЕК "Енергоатом" та промислові підприємства в тому числі в зв’язку з впровадженням сучасного стимулюючого регулювання в енергетиці, а також в зв’язку з доволі високими тарифами «зеленої» енергетики.

Слід зазначити, що тарифи на електроенергію для населення в Україні дуже і дуже низькі в порівнянні з собівартістю, набагато нижчі за її собівартість для населення та набагато нижчі за тарифи в сусідніх країнах. І мова йде не про десятки відсотків а, як мінімум рази (і теж не два). Фактор низьких тарифів для населення накладає велике додаткове навантаження на промисловість знижуючи її конкурентоздатність та на ряд енергокомпаній, серед яких і НАЕК "Енергоатом", заважає таким необхідним для галузі інвестиціям. Відразу видається, що це неправильно.

Однак, в цьому зв’язку слід дуже уважно відстежувати такий ключовий показник, як частка загальних витрат на комунальній послуги у витратах домогосподарств (включаючи газ, інше паливо, тепло, воду, каналізацію та інше) і, в першу чергу домогосподарств з невисокими доходами. Якщо опиратись на статистику, то і з досвіду України і з досвіду країн Східної Європи відомо, що ця частка в цілому не повинна перевищувати 15-17% загальних витрат домогосподарств в середньому, і бажано, щоб велике навантаження, якщо воно було б, то було нетривалий час, наприклад, не більше 2-3 років. Однак тут непрофесіоналам варто зупинитись в розмірковуваннях і залишити подальший аналіз питання, який включає і технічні аспекти, і соціальні, і політичні складові, фахівцям та політикам.

***

Одержувачі субсидій не відчують підвищення тарифів, а ті, кому буде складно оплачувати рахунки за житлово-комунальні послуги, можуть звернутися для оформлення субсидії, повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики України.

***

ЗМІ повідомляють про новий недавній судовий позов до ПАТ "Центренерго". Недавно в Господарському суді Києва був зареєстрований позов до цієї компанії з боку ТОВ "Шахтерсктранс" з вимогою на виплату 362 млн грн.

"Шахтерсктранс" приєднався до ТОВ "Укрдонінвест трейдинг" бізнесмена Віталія Кропачова - ця структура вимагає від "Центренерго" 1,4 млрд грн. 3 липня 2020 року Господарський суд Києва частково задовольнив позов ТОВ "Укрдонінвест Трейдинг" до ПАТ "Центренерго" і вирішив стягнути з відповідача на користь позивача 1,44 млрд грн, в т.ч. 642,5 млн грн - вартість фактично поставленого вугілля і 717,3 млн грн - штраф "за неприйняте вугілля".

Структури Кропачева таким чином можуть мати можливість впливати на підсумки приватизації ПАТ "Центренерго", проведення якої вже в наступному році анонсує Фонд держмайна України.

Коментар. Звичайно, подібні позови з однієї сторони, в гіршу сторону і перспектива приватизації "Центренерго" в кращу сторону впливають на ціну акцій цієї компанії.

***

ЄС і Сінгапур, Марокко, Туніс, Японія призупинили імпорт м'яса птиці з України з території всієї країни через новий спалах пташиного грипу, - Держпродспоживслужба.

Коментар. Негативно вплине на фінансові показники та ціну акцій Миронівського хлібопродукту.

***

23 грудня Господарський суд Дніпропетровської області відкрив провадження про банкрутство автомобільної компанії "Богдан Моторс" (Київ), повідомлення Вищого господарського суду.

Компанія "Богдан Моторс" є одним з найбільших в Україні виробників автобусів, тролейбусів, вантажних машин і спецтехніки.

Ініціатором процедури банкрутства є компанія "Фінворк" (Київ).

Розпорядником майна стане арбітражний керуючий Євген Шиман.

В 2019 році автомобільна компанія "Богдан Моторс", що входить в корпорацію "Богдан", збільшила чистий прибуток в 10,6 рази, або на 246,96 млн гривень, до 272,79 млн гривень порівняно з 2018 роком.

Новини економіки

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль прогнозує зростання ВВП на 5% у 2021 році. Про це він написав у соціальній мережі Facebook.

***

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства очікує скорочення економіки України на 3% у жовтні-грудні 2020 року проти аналогічного періоду минулого року, повідомив глава відомства Ігор Петрашко.

***

У листопаді середня заробітна платня зменшилася порівняно з жовтнем на 1,5%, або на 187 гривень до 11 987 гривень за місяць.

Середня номінальна зарплата українців за листопад 2020 року була на 12,2% більшою за ту, яку вони отримали за листопад 2019 року.

 

Новини банківського сектору

Міністерство фінансів України вперше отримало право за рішенням Кабміну здійснювати на ринкових умовах обмін облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), які були раніше випущені з метою поповнення статутних капіталів банків, на нові ОВДП із відповідним коригуванням граничного обсягу державного боргу.

За останні десять років обсяги докапіталізації банків за рахунок ОВДП перевищили 270 млрд грн, лише незначна частина з цих облігацій була монетизована Нацбанком. В рамках докапіталізації випускають ОВДП терміном обігу 15 років і більше. Останньою такою докапіталізацію був випуск у вересні цього року 15-річних ОВДП із прибутковістю 9,3% річних на 6,8 млрд грн в обмін на нові акції Укрексімбанку.

***

Платоспроможні банки України в листопаді 2020 року одержали 3,54 млрд грн чистого прибутку, що в два рази менше, ніж за аналогічний період 2019 роки (7 млрд грн), дані Національного банку України.

Згідно з ними, за січень-листопад 2020 року чистий прибуток банків скоротився в 1,4 рази до відповідного показника роком раніше (р/р) - до 43,365 млрд грн.

Доходи банків за 11 місяців зросли на 3,3% р / р - до 229,25 млрд грн. У тому числі результат від переоцінки і від операцій купівлі-продажу збільшився в 1,4 рази р / р (до 22,5 млрд грн), комісійні доходи - на 12,3% р / р (до 62,973 млрд грн), при цьому процентні доходи скоротилися на 3,7% р / р (до 135,485 млрд грн).

Витрати банківської системи за січень-листопад 2020 склали 186,1 млрд грн, що на 14,1% більше, ніж за той же період 2019 року. Зростання витрат було обумовлене збільшенням відрахувань в резерви (в 2,9 рази р / р) - до 25,08 млрд грн. Крім того комісійні витрати банків виросли в 1,5 рази - до 21,57 млрд грн, а процентні знизилися на 13,7% - до 58,46 млрд грн.

Коментар. Слід окремо виділяти результати переоцінки валютні, ОВДП, відрахування до резервів по активним операціям і грошові прибутки.

Новини емітентів єврооблігацій з бізнесом переважно в Україні

Трубно-колісний холдинг "Інтерпайп" частково погасив єврооблігації-2024 на суму 74,819 млн, таким чином практично звівши свою заборгованість майже до нуля, повідомлення компанії.

"Інтерпайп" у жовтні 2019 року повідомив про реструктуризацію заборгованості групи перед її основними фінансовими кредиторами.

В результаті реструктуризації заборгованість було оформлено новим випуском єврооблігацій на 309,2 млн доларів під 10,25% з терміном погашення в 2024 році і двома кредитами по 45 млн доларів кожен з погашенням наприкінці 2020 року.

У 2019 році порівняно з 2018 "Інтерпайп" збільшив показник EBITDA на 64% до 259 млн доларів, збільшивши виторг на 4% до 1 112 млн доларів.

Коментар. Таким чином закінчилась дуже тривала і драматична історія проблемного боргу "Інтерпайпу", яка тягнеться по суті з 2008 року.

***

Компанія "Аллегро", створена російською групою «ЕВРАЗ» і промисловою групою "Рейл Сервіс", отримала дозвіл на будівництво комплексу з виробництва колісних пар для залізничних вагонів. На ділянці площею понад 11 гектарів до 2023 року з'явиться сучасне виробництво залізничних коліс. Потужність створюваного підприємства - 200 тисяч штук на рік з можливістю збільшення до 300 тисяч.

Коментар. Новина доволі негативна для "Інтерпайпу", який має великий ринок збуту залізничних коліс в Росії.

У жовтні порівняно з вереснем група "Метінвест" скоротила показник EBITDA на 1,6%, або на 4 млн доларів, до 240 млн доларів і виручку на 4,8%, або на 44 млн доларів до 868 млн доларів.

Галузеві новини

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" очікує отримання 4 млрд гривень збитків у 1-му кварталі 2021 року, повідомлення "Енергоатому".

НАЕК "Енергоатом" очікує в першому кварталі 2021 року дефіциту грошових коштів у розмірі 4 млрд грн під час продажу електроенергії ДП "Гарантований покупець" ("ГарПок") в рамках оновленого ПСО щодо забезпечення населення за ціною 15 коп/кВт-год.

В. о міністра енергетики Юрій Вітренко повідомив, що наразі Міненерго спільно з НКРЕКП та учасниками ринку напрацьовує вдосконалений сценарій фінансового збалансування на ринку електроенергії.

***

Уряд встановив ціну продажу НАЕК "Енергоатом" електроенергії ДП "Гарантований покупець" у рамках спецобов’язків для забезпечення населення у розмірі 150 грн/МВт-год, для ПрАТ "Укргідроенерго" залишив на попередньому рівні - 10 грн/МВт-год.

***

Кабінет Міністрів України відновив Міністерство аграрної політики шляхом скасування його приєднання до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства у 2019 році.

***

У листопаді порівняно з жовтнем підприємства зменшили виробництво феросплавів на 1,1%, або на 0,55 тис. тонн до 50,17 тис. тонн.

Феросплавні підприємства України в січні-листопаді поточного року сумарно скоротили виробництво продукції в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 29,5% - до 694,7 тис. тонн.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Очікуємо в останній торговий день на місцевому ринку акцій передсвяткового ралі та росту індексу Української біржі.

 

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».

----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.