Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

АРІФРУ: українські компанії активно готуються до угод M&A


29.11.2010 14:13

25 листопада на III Щорічній юридичній конференції «Злиття та поглинання в Україні», проведеній у Києві Conference House, голова АРІФРУ Юрій Бойко виступив із доповіддю «Культура прозорості та відкритості на ринку M&А». Заступник голови АРІФРУ Ігор Мельник акцентував увагу на важливості передпродажної підготовки активів, зокрема, у сфері комунікаційного due diligence.

У рамках свого виступу керівник ДУ «Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України» Юрій Бойко відзначив, що для європейської та світової практики (на відміну від української реальності) прозорість активів є запорукою успіху в секторі M&А. Він позначив ряд умов, що сприяють успішному укладенню подібних угод, законодавчі вимоги до розкриття інформації учасниками фондового ринку та роль репутації в оцінці вартості компанії-емітента.

«Для іноземних інвесторів прозорість компанії є не додатковим благом, а нормою, основою для прийняття рішень. Українські компанії поки лише йдуть шляхом світової експертизи, але йдуть семимильними кроками, що підтверджується інтересом з боку емітентів. Можна сказати, що українські компанії активно готуються до угод M&А», – відзначив Юрій Бойко. Серед основних чинників, що сприяють формуванню прозорості, голова АРІФРУ виділив наступні:

  • обов\'язкове обнародування інформації про структуру власності, фінансові результати, структурні зміни бізнесу;
  • відповідність бізнесу законодавчим вимогам, співпраця з госрегуляторами, фіскальними органами;
  • створення та підтримка позитивної ділової репутації, додаткова робота над комунікаціями з ретрансляторами (ЗМІ, офіційними державними джерелами інформації).


Ігор Мельник, заступник голови АРІФРУ, у ході модерації блоку питань, присвячених передпродажній підготовці активів, відзначив, що важливою частиною даного процесу є комунікаційний due diligence.

Це підтвердили й представники міжнародних аудиторських фірм, повідомивши, що вони обов\'язково вивчають інформаційну діяльність компаній, міру їх комунікаційної прозорості. «Згідно із західними стандартами, такі інститути, як «financial PR advisers», «investor relations», є нормою. Для більшості наших компаній вони поки вважаються недосяжною мрією. Проте важливо, що українські компанії, які працюють у секторі M&А, уже усвідомлюють: світова практика може і повинна працювати в Україні», – уточнив пан Мельник.

Учасники конференції відзначили необхідність вдосконалення українського законодавства та розвитку інфраструктури фондового ринку для забезпечення достовірності й доступності інформації. Позитивним чинником є непідробний інтерес учасників до особливостей світової практики подібних угод, підвищення культури прозорості у сфері M&А.


Теги: | M&A | conference house | due diligence | злиття та поглинання |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.