Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

ДКЦПФР підвищить відповідальність учасників фондового ринку


03.11.2011 10:09

 ДКЦПФР (Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку) погодила проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення відповідальності учасників фондового ринку». Відповідне рішення було прийнято 1 листопада 2011 року на засіданні регулятора.

«Розробка зазначеного законопроекту пов’язана з необхідністю вдосконалення законодавчих норм щодо порядку та підстав застосування санкцій за порушення  законодавства на ринку цінних паперів та про акціонерні товариства, а також з метою посилення відповідальності учасників фондового ринку за недотримання ними вимог законодавства на ринку цінних паперів та про акціонерні товариства», - коментує необхідність підготовки Комісією зазначеного документа Максим Лібанов, Начальник Управління аналітичного забезпечення ДКЦПФР.

За словами пана Лібанова, розробленим ДКЦПФР Законопроектом передбачено внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також Законів України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» та «Про цінні папери та фондовий ринок».

Так законопроектом, зокрема, передбачається встановлення адміністративної відповідальності за правопорушення в сфері фондового ринку, зокрема, за: обіг цінних паперів без реєстрації їх випуску або порушення порядку здійснення емісії цінних паперів; порушення порядку передачі ведення реєстру власників іменних цінних паперів та порушення умов припинення провадження професійної діяльності на фондовому ринку, а також відмову (ухилення) посадовця юридичної особи від проведення уповноваженими особами Комісії перевірки та ревізії та ін.

Як стверджує начальник Управління аналітичного забезпечення ДКЦПФР, окрім того, документ передбачає можливість використання Комісією заходів попереджувального та профілактичного характеру до учасників фондового ринку та розширення повноважень регулятора щодо проведення перевірок та досліджень на фондовому ринку. Також законопроект конкретизує повноваження уповноважених осіб регулятора у випадку порушення законодавства на ринку цінних паперів та про акціонерні товариства та законодавства щодо запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму. Вдосконалюються і норми щодо відповідальності юридичних осіб за порушення законодавства на ринку цінних паперів та про акціонерні товариства. Крім того, передбачається право Комісії звертатися до суду з позовом про припинення державної реєстрації акціонерного товариства та емітента у випадках, передбачених Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців».

В даний момент планується оприлюднення проекту Закону з метою отримання зауважень та пропозицій до нього, після чого його буде направлено на погодження до міністерств та відомств.


  Контакти:
  Прес-секретар ДКЦПФР
  Юлія Жулій
  тел. (044) 254 25 53     


Теги: | ДКЦПФР | учасники фондового ринку |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.