Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Єврокомісія виділила Україні останні EUR 500 млн четвертої програми макрофінансової допомоги


29.05.2020 16:48

Європейська комісія виділила Україні другий і останній транш четвертої програми макрофінансової допомоги у розмірі EUR500 млн.

Про це рішення у п'ятницю, 29 травня, в Брюсселі повідомила представник Єврокомісії Марта Вечорек (Marta Wieczorek), повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Комісія від імені ЄС схвалила виділення EUR500 млн кредиту Україні як частини четвертої програми макрофінансової допомоги", - оголосила вона.

З цією виплатою ЄС надав Україні EUR3,8 млрд у вигляді позик макрофінансової допомоги (МФД) із 2014 року. Це найбільша сума МФД, яку ЄС виділив будь-якій одній країні-партнеру.

Як відомо, у березні 2018 року на прохання української сторони Єврокомісія ухвалила рішення розпочати четверту програму макрофінансової допомоги Україні в розмірі EUR1 млрд для підтримки подальшої економічної стабілізації та структурних реформ.

Макрофінансова допомога була розбита на два транші у сумі EUR500 млн кожен. Перший транш був виділений у грудні 2018 року, а другий мав бути виділений після виконання Україною 12 критеріїв, які були виконані у грудні минулого року.

Як повідомлялося, у вересні 2018 року Україна та ЄС підписали кредитну угоду про надання четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС Україні (MFA IV) на EUR1 млрд та меморандум про взаєморозуміння, в якому закріплено умови виділення цих коштів. Суму в EUR1 млрд було поділено на два рівні транші, перший із них ЄС перерахував у грудні 2018 року. Отримання другого прогнозувалося на весну 2019 року, однак на той часУкраїна не виконала низки зобов'язань.

12 грудня 2019 року президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови з президентом Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн погодили питання, необхідні для якнайшвидшого виділення Євросоюзом Україні другого траншу макрофінансової допомоги обсягом EUR500 млн.

Горизонтальною умовою виділення останнього траншу, так само як і щодо всіх інших програм макрофінансової допомоги, було продовження співпраці України з МВФ. Останньою умовою для відновлення фінансування з боку МВФ стало ухвалення банківського законодавства.

 

Джерело: Інтерфакс-Українавебсайт Міністерства фінансів України


Теги: | ЄС | макрофінансова допомога | кредит |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.