Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Євросоюз надав Україні транш на 600 млн євро


09.12.2020 16:35

Україна отримала від Європейського Союзу перший транш у 600 млн євро в рамках макрофінансової (кредитної) «ковідної» допомоги на 1,2 млрд євро.

Довгострокова позика ЄС обсягом 600 млн євро надається під ставку 0,125% із терміном погашення у червні 2035 року, повідомляє Мінфін.

Для надання траншу Єврокомісія здійснила розміщення власних облігацій з негативною дохідністю -0,143%, завдяки чому після відрахувань комісій за випуск, Україна фактично отримала 623,5 млн євро.

«Отримані кошти будуть спрямовані на фінансування видатків державного бюджету, що сприятиме підтриманню фінансової стабільності в Україні», - зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

Як нагадує FinClub, вказані кошти отримано Україною в рамках реалізації вже п’ятої за рахунком програми, що реалізується відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння та Кредитної угоди з ЄС щодо отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС на 1,2 млрд євро, підписаної 23 липня 2020 року в Брюсселі.

У травні  Європарламент схвалив надання 1,2 млрд євро Україні для подолання кризи, спричиненої пандемією COVID-19.

Із «виняткової» макрофінансової допомоги країнам європейської політики сусідства загальним обсягом 3 млрд євро Україна отримає найбільший пакет допомоги в 1,2 млрд євро. 

Кредит ЄС надається на 10-15 років, річна процентна ставка - до 2%.

Тривалість програми становить 12 місяців і передбачає виплату двох траншів по 600 млн євро, перший з яких є безумовним і надається віддразу після ратифікації та набуття чинності угод.

Для отримання другого траншу Україна повинна виконати низку додаткових зобов'язань у сфері поліпшення бізнес-клімату, секторальних реформ і управління державними коштами.

«З огляду на надзвичайний характер цієї підтримки, перша виплата не залежить від виконання будь-яких конкретних умов політики. Виплата другого траншу буде обумовлена ​​виконанням восьми конкретних заходів, передбачених Меморандумом про взаєморозуміння. В них входять заходи в сфері управління державними фінансами, боротьби з корупцією, поліпшення ділового середовища та управління державними підприємствами», – зазначено в повідомленні Єврокомісії.

ЄС готовий надати Україні 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги для відновлення економіки за умови виконання вимог МВФ.

На сьогодні загальна сума пільгової кредитної допомоги ЄС, отриманої Україною в рамках реалізації протягом 2014 – 2020 років п’яти програм макрофінансової допомоги, становить 4,4 млрд євро.

Усі зазначені позики від ЄС використовувались для погашення зовнішнього боргу, поліпшення платіжного балансу та забезпечення бюджетних потреб.

Джерело: FinClub, вебсайт Міністерства фінансів


Теги: | макрофінансова допомога | ЄС | кредит |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.