Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

ФРС підніме ставку вище 4% і триматиме її на цьому рівні в 2023 році, - опитування


19.09.2022 20:46

Федеральна резервна система США підніме ключову ставку вище 4% і триматиме її на цьому рівні протягом 2023 року для боротьби з високою інфляцією.

Про це свідчать результати опитування провідних економістів, проведеного виданням Financial Times спільно з університетом Чикаго, передає «Інтерфакс-Україна».

Федрезерв очікує ще довгий шлях у кампанії з посилення монетарної політики, вважають експерти. Американський ЦБ цього року підвищує ставки максимальними темпами з 1981 року, і більшість учасників кредитно-грошового ринку очікують, що на черговому засіданні, підсумки якого буде підбито в середу, 21 вересня, регулятор втретє поспіль підвищить ставку на 75 б.п. У результаті діапазон ставки становитиме 3-3,25% річних.

Близько 70% з 44 економістів, опитаних FT у період з 13 до 15 вересня, вважають, що ставка ФРС у поточному циклі посилення закріпиться між 4-5%. При цьому 20% вважають, що вона повинна бути вищою за цей діапазон, щоб приборкати інфляцію.

"Комітет із операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС досі не дійшов єдиної думки, наскільки високо їм потрібно підвищувати ставки», - сказав професор Каліфорнійського університету в Ірвайні Ерік Суонсон, який прогнозує, що ставка за федеральними фондами зрештою досягне піку між 5% та 6%.

Базова інфляція, при розрахунку якої не враховуються ціни на продукти харчування та енергоресурси, у США у серпні становила 6,3% у річному вираженні та 0,6% у помісячному, тоді як цільовий показник Федрезерва для цього індикатора становить 2%.

"Я боюся, що ми дійшли тієї точки, коли довіру до ФРС може бути підірвано, і регулятор має почати усвідомлювати це, - вважає економіст із Каліфорнійського університету в Берклі Джон Стейнссон. - Ми всі сподівалися, що інфляція почне сповільнюватись, і всі ми розчаровувалися знову і знову з цього приводу».

Більше третини опитаних економістів побоюються, що ФРС не зможе контролювати інфляцію, якщо не підніме ставку понад 4% до кінця цього року.

Крім того, більшість експертів (68%) вважають, що американський центробанк не почне процес зниження ставки до початку 2024 року. А чверть з них вважають, що цього не відбудеться до другого півріччя 2024 року або навіть пізніше.

Тим часом 70% економістів прогнозують, що рецесія в США почнеться в 2023 році. Частина з них очікують на її початок у першому або другому кварталі. Більшість також визнає, що рецесія може тривати два або три квартали поспіль. І лише 20% вважають, що рецесія триватиме 4 квартали або більше.

На піку рецесії рівень безробіття в США може перебувати в діапазоні 5-6%, вважають 57% опитаних. Це значно вище за поточні 3,7%. Третина респондентів прогнозує, що безробіття перевищить 6%.

 

Джерело: «Інтерфакс-Україна»


Теги: | ФРС | ставка | США | світова економіка | інфляція | безробіття |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.