Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

ФРС рекордно підняла базову ставку


15.06.2022 23:10

Федеральна резервна система США оголосила у середу, 15 червня, про підвищення базової ставки одразу на 75 базисних пунктів – до рівня 1,5-1,75% річних.

Про це повідомляє FinClub.net з посиланням на світові ЗМІ.

Різке підвищення ставки ФРС здійснює вперше з 1994 року.

Рішення було ухвалено майже одноголосно.

До 10 червня очікувалося, що ставку піднімуть на 0,5% – такі натяки робила ФРС, проте після публікації даних про максимальну з 1981 року інфляцію – річна інфляція зросла до 8,6%, стало зрозуміло, що дії ФРС будуть більш рішучими. І вже в понеділок, 13 червня, експерти очікували від ФРС підняття ставки на 0,75%. Це викликало обвальне падіння фондового ринку США.

Після того, як ФРС підвищила ставку саме на 0,75%, ринок у середу, 15 червня, навпаки, зріс: індекс Nasdaq піднявся на 2,5%, індекс S&P 500 – на 1,46%, індекс Dow Jones – на 1%. Індекс біржового страху (VIX) впав на 10,58%.

Різке зростання ставки ФРС не буде останнім, оскільки інфляція в США занадто висока. ФРС готова діяти рішуче для її стримування, заявив голова американського центробанку Джером Пауелл.

«Звичайно, сьогоднішнє збільшення ставки на 75 б.п. є надзвичайно різким, і я не думаю, що подібні темпи підвищення стануть звичайною справою, – сказав Пауелл. – Проте, виходячи з поточних міркувань, збільшення ставки на 50 б.п., або 75 б.п., на липневому засіданні здається найбільш ймовірним». Після цього відбудеться ще три засідання ФРС.

Наприкінці року ставка має становити 3,4% (подвоїтися із нового поточного рівня), хоча ще у березні, коли вже тренд високої інфляції важко було заперечувати, ФРС все ще прогнозувала ставку 1,9% на кінець 2022-го.

Після липневого підйому рівень ставки буде ближчим до нейтрального рівня, що дасть керівництву центробанку можливість подумати про те, якими мають бути подальші дії, сказав Пауелл. Він зазначив, що ставка в США має дійти рівня, що обмежує економічну активність, щоб інфляція ослабла. Нейтральний рівень є проміжним між стимулюючою та жорсткою монетарною політикою.

Інфляція на кінець року очікується у 4,3%, в кінці 2023-го – 2,7%, ще через рік – 2,3%.

ФРС погіршила свої прогнози. ВВП США за підсумками 2022 року зросте на 1,7%, а не на 2,8%, як передбачалося у березні. Рівень безробіття за підсумками року становитиме 3,7%. І хоча ФРС знизила прогнози зростання ВВП США в 2022-2024 роках, Пауелл очікує, що центробанку вдасться забезпечити економіці «м'яку посадку», не зіштовхнувши її в рецесію.

Побоювання рецесії були найбільш поширеними на ринку облігацій, де крива прибутковості продовжує згладжуватися – ознака того, що торговці облігаціями, схоже, втрачають впевненість у здатності ФРС уникнути жорсткої посадки.

 

Джерело: FinClub.net


Теги: | ФРС | кількісне пом'якшення | ставка | США | долар | світова економіка |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.