Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Міжнародні резерви України зменшилися на 5,5%


11.06.2019 16:57

Станом на 1 червня 2019 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 19 401,6 млн дол. США (в еквіваленті). У травні вони зменшилися на 5,5% через значні обсяги погашень за державним боргом.

Загалом динаміку резервів упродовж місяця визначали такі чинники:

●      по-перше, виконання зобов’язань України за державним боргом. На обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті минулого місяця було спрямовано 1 801,1 млн дол. США (в еквіваленті).

Зокрема, 1 281,3 млн дол. США становили платежі з обслуговування та погашення  єврооблігацій та облігацій внутрішньої державної позики. Також 446,5 млн дол. США (в еквіваленті) було сплачено за зобов’язаннями Уряду і Національного банку перед Міжнародним валютним фондом. Решта коштів спрямована на обслуговування боргу перед іншими міжнародними фінансовими організаціями.

Ці витрати були частково компенсовані надходженнями від розміщення ОВДП в іноземній валюті на 426,7 млн дол. США та фінансуванням від Світового банку на 10 млн дол. США.

●      по-друге, переважно сприятлива ситуація на валютному ринку. Загалом чиста купівля валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку забезпечила поповнення резервів на 160,6 млн дол. США.

У травні пропозиція валюти була вищою за попит насамперед завдяки стабільним надходженням валютної виручки експортерів, а також подальшому зростанню інвестицій нерезидентів у гривневі державні цінні папери. У результаті, Національний банк купив на міжбанківському валютному ринку 203,6 млн дол. США (з них 171,5 млн дол. США – у формі інтервенцій за вибором найкращої ціни), не впливаючи на динаміку курсу гривні, визначену фундаментальними факторами. Водночас для згладжування курсових коливань упродовж місяця Національний банк продав лише 43,0 млн дол. США у форматі інтервенції за єдиним курсом;

●      по-третє, переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют). У минулому місяці їх вартість збільшилася на 80,7 млн дол. США (в еквіваленті).

Станом на 1 червня 2019 року обсяг міжнародних резервів покриває 3,2 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність в іноземній валюті складаються та поширюються щомісяця:

●      не пізніше 7-го дня місяця, наступного за звітним – попередні;

●      не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним – уточнені.

Уточнені дані можна знайти за посиланням.

 

Джерело: веб-сайт НБУ


Теги: | міжнародні резерви | НБУ | ЗВР | борг |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.