Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ покращив прогноз росту ВВП в 2019 році з 2,5% до 3%


19.07.2019 11:59

Національний банк України у своєму черговому макроекономічному прогнозі підвищив прогноз зростання валового внутрішнього продукту з 2,5 до 3% в 2019 році і з 2,9 до 3, 2% в 2020 році.

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

"У порівнянні з квітневим макроекономічним прогнозом Національний банк підвищив прогноз темпів економічного зростання на 2019 (з 2,5% до 3%) і 2020 (з 2,9% до 3,2%) року в зв'язку зі стійким внутрішнім попитом, кращими умовами торгівлі і очікуваним збільшенням врожаю зернових", - йдеться в повідомленні.

На думку НБУ, основним драйвером економічного зростання в наступні роки залишатиметься внутрішній попит; приріст приватного споживання сповільниться, однак буде значним під впливом збільшення реальних доходів домогосподарств - заробітних плат, пенсійних виплат, а також грошових переказів з-за кордону.

Стримуючими факторами для економічного зростання будуть слабка економічна активність в світі, а також скорочення з 2020 року обсягів транзиту природного газу в Європу через Україну в результаті будівництва обхідних газопроводів.

Основним припущенням макроекономічного прогнозу залишається подальша співпраця з Міжнародним валютним фондом. Це дозволить Україні отримувати інше офіційне фінансування, покращувати умови доступу до міжнародних ринків капіталу, а також підтримувати інтерес інвесторів до українських активів.

Відповідні боргові залучення дозволять уряду профінансувати значні виплати за зовнішнім державним боргом. Також це дозволить приватному сектору залучати іноземні інвестиції. В результаті, обсяг міжнародних резервів зросте до 23 млрд доларів США в 2021 році.

Головними внутрішніми ризиками для окресленого сценарію є можлива затримка в проведенні ключових реформ або кроки щодо нівелювання попередніх досягнень, в тому числі через судові і законодавчі рішення, що можуть істотно посилити вразливість економіки України і перешкодити продовженню співпраці з МВФ. Це може погіршити курсові та інфляційні очікування і ускладнити доступ до міжнародних ринків капіталу в умовах високого боргового навантаження в наступні роки.

Також актуальними залишаються такі ризики як припинення транзиту газу з Росії по території України з початку 2020 року, посилення торгових воєн і наростання геополітичних конфліктів, ескалація військового конфлікту і нові торгові обмеження з боку Росії.

 

Джерело: веб-сайт НБУ


Теги: | ВВП | економіка | НБУ |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.