Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ очолив екскерівник Ощадбанку Пишний


07.10.2022 13:05

Верховна Рада призначила екскерівника Ощадбанку Андрія Пишного на посаду глави Національного банку України.

Відповідне рішення в п'ятницю підтримали 290 нардепів, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Як повідомив народний депутат фракції "Голос" Ярослав Железняк у телеграм-каналі, фракція "Слуга народу" підтримала кандидатуру Пишного 212 голосами, "Батьківщина" - 13, "Голос" - 5, групи "Платформа "За життя та мир" - 17, "За майбутнє" – 6, "Довіра" – 18, "Відновлення України" – 12, позафракційні – 7. Фракція "Європейська солідарність" не дала жодного голосу.

Железняк зазначив, Пишний був присутній на засіданні Верховної Ради.

Під час засідання він зазначив, що міжнародні резерви з початку жовтня зросли з $23,9 млрд до $24 млрд, і наголосив, що вважає адекватними ухвалені під час війни рішення щодо обмежень. При цьому він зазначив, що поки що збереже ставку на рівні 25%.

Банкір додав, що курс гривні, визначений НБУ, відповідає економічним реаліям, а його коливання на ринку зумовлені психологічним чинником. Голова НБУ зазначив, що прогнозувати курс він поки що не готовий.

Пишний також зазначив, що дизайн внутрішньої боргової політики має бути узгоджений із міжнародними партнерами, й зазначив, що НБУ бачить недостатню дієвість монетарної трансмісії.

Новопризначений голова регулятора наголосив, що Україні потрібні понад $30 млрд для покриття дефіциту, які можуть надати міжнародні партнери, але лише за підтримки МВФ. Крім цього, він привітав заяву Мінфіну про необхідність відмови від емісійного фінансування бюджету, але наголосив, що це залежить від міжнародних партнерів та їхньої підтримки.

Пишного називали можливим кандидатом на посаду глави НБУ ще до початку війни, коли кілька разів виникала тема можливої зміни керівника НБУ. Водночас ексглава Ощадбанку був готовий поборотися за посаду голови Укрексімбанку, проте через війну відповідний конкурс скасували. У травні цього року Пишний став радником голови правління Ощадбанку, також входить до санкційної групи Єрмака-Макфола.

На цей час уже ексглава Нацбанку України Кирило Шевченко 4 жовтня заявив про відставку з посади за станом здоров'я. 6 жовтня фінкомітет ВР схвалив його звільнення.

ВР призначила його на посаду глави НБУ на семирічний термін 16 липня 2020 року, а раніше він був головою правління державного Укргазбанку.

Раніше, 1 липня 2020 року, глава НБУ Яків Смолій подав у відставку через політичний тиск. Він пропрацював на цій посаді з березня 2018 року, а з травня 2017 року був в. о. глави НБУ.

 

Джерело: «Інтерфакс-Україна»


Теги: | НБУ | Ощадбанк | Андрій Пишний |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.