Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР готується взяти під опіку пенсійні та будівельні фонди


19.09.2019 17:48

Керівництво двох регуляторів фінансового ринку – Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг – обговорили майбутню взаємодію по реалізації нещодавно прийнятого Верховною Радою закону про «спліт» (Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг»).

За результатами зустрічі домовилися сформувати план заходів щодо передачі від Нацкомфінпослуг до НКЦПФР відповідного функціоналу, реєстрів, документів, переведення фахівців, тощо.

Як зазначив голова НКЦПФР Тимур Хромаєв: «Ми розуміємо, що «спліт» – це про людей, які сумлінно працювали та працюють над регулюванням існуючого небанківського ринку. Ми очікуємо їх приєднання до нашої команди. Саме так ми бачимо реалізацію закону про «спліт». Також ми зробимо все можливе для ефективного переходу до НКЦПФР функцій нагляду за 137 компаніями».

Зауважимо, що «спліт» передбачає передачу НКЦПФР функцій регулювання та нагляду за такими суб’єктами ринку:

-        52 фінансові компанії, які на підставі ліцензій надають фінансові послуги з управління майном для фінансування об’єктів будівництва або здійснення операцій з нерухомістю. Споживачами послуг цих компаній на сьогодні є 28 156 осіб, серед яких 27 968 фізичних та 188 юридичних. Обсяг їх внесків станом на 30.06.2019 – 43,7 мільярда гривень.

-        63 недержавні пенсійні фонди (НПФ) та 22 адміністратори НПФ. Загальна кількість вкладників цих фондів становить наразі 860,8 тисячі осіб. Загальна вартість активів, сформованих НПФ за гроші вкладників станом на 30.06.2019, становила 2,9 мільярда гривень.

«Ліквідація Нацкомфінпослуг надасть відчутний поштовх для розвитку системи пенсійного забезпечення та появи нових фінансових інструментів, яких так потребують українці. Тож ми зробимо все, щоб інтереси споживачів не постраждали»,– підкреслив очільник НКЦПФР.

Нагадаємо, 12 вересня 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон про вдосконалення функцій державного регулювання ринків фінансових послуг («спліт»), який передбачає ліквідацію Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) і передачу її функцій Національному банку України та Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку. Нагляд і регулювання ринку страхових, лізингових і факторингових компаній, кредитних спілок та інших фінансових компаній перейдуть від Нацкомфінпослуг до НБУ, тоді як НКЦПФР займеться регулюванням суб’єктів системи пенсійного забезпечення та фондів фінансування об’єктів будівництва або здійснення операцій з нерухомістю.

 

Джерело: веб-сайт НКЦПФР


Теги: | НКЦПФР | Нацкомфінпослуг | спліт |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.