Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР погоджуватиме набуття істотної участі у профучаснику фондового ринку


15.03.2012 10:33

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) буде погоджувати набуття істотної участі або її збільшення в професійному учаснику фондового ринку. На своєму черговому засіданні, що відбулося 13 березня, регулятор затвердив Порядок погодження набуття юридичною чи фізичною особою істотної участі у професійному учаснику фондового ринку або збільшення її таким чином, що зазначена особа буде прямо чи опосередковано володіти або контролювати 10, 25, 50 і 75 відсотків статутного (складеного) капіталу такого учасника чи права голосу придбаних акцій (часток) в його органах управління.

Порядком передбачено встановлення процедур та умов отримання погодження Комісії набуття істотної участі у професійному учаснику фондового ринку (крім банку) або збільшення її таким чином, що зазначена особа буде прямо чи опосередковано володіти або контролювати 10, 25, 50 і 75 відсотків статутного капіталу такого учасника чи права голосу придбаних акцій в органах управління. При цьому, згідно з законодавством істотною участю вважається пряме та опосередковане, самостійне або спільно з іншими особами володіння 10 і більше відсотками статутного капіталу або права голосу придбаних акцій (часток) у професійному учаснику фондового ринку або незалежна від формального володіння можливість значного впливу на керівництво чи діяльність такого учасника.

За словами авторів документу, дія цього регуляторного акту Комісії поширюється як на юридичних осіб (резидентів або нерезидентів), так і на фізичних осіб (громадян України або іноземців). Документ також визначає певні вимоги до ділової репутації та фінансового стану таких осіб, наявності власних коштів для набуття ними істотної участі, порядку подання та вимог до розкриття інформації щодо структури власності (для юридичних осіб), а також розкриття джерел походження коштів для набуття істотної участі.

«Прийняття документу є дійсно дуже актуальним, адже це дозволить впровадити стандарти допуску учасників на фондовий ринок, аналогічні стандартам, які діють при допуску учасників на ринок банківських послуг України, що відповідає міжнародній практиці, - впевнений Костянтин Кривенко, Член НКЦПФР. - Тому ми очікуємо позитивний вплив даного Порядку на ситуацію на вітчизняному фондовому ринку, адже він урегульовує ряд проблемних питань, що існують нині. Так, попереднє отримання погодження набуття істотної участі або її збільшення у професійному учаснику фондового ринку Комісією, нагляд та контроль за власниками істотної участі дасть можливість обмежити ризики, що, у свою чергу, дозволить підвищити стабільність діяльності профучасників фондового ринку та якість надання ними фінансових послуг. Норми документу також сприятимуть зниженню ризиків доступу на ринок фінансових послуг осіб, що не відповідають вимогам щодо їх ділової репутації та фінансового стану, розкриття інформації щодо їх структури власності та джерел походження коштів. Окрім того, Порядок встановлює розподіл повноважень між вітчизняними фінансовими регуляторами – НКЦПФР, НБУ та Нацкомфінпослуг».

Регулятор вже обговорив документ з учасниками ринку, а також погодив з усіма необхідними державними установами (Державною службою фінансового моніторингу, Міністерством економічного розвитку і торгівлі та Антимонопольним комітетом України) та наразі направляє його з метою державної реєстрації до Міністерства юстиції.

Нагадаємо, що дане рішення Комісії було розроблено на виконання вимог Законів України «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання ринків фінансових послуг» від 02.06.2011 № 3462-VI та «Про внесення змін до деяких законів України щодо нагляду на консолідований основі» від 19.05.2011 № 3394-VI.


Теги: | діяльність регулятора | НКЦБФР | статутний капітал | контрольний пакет акцій |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.