Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР презентує попередні результати пілотного проекту щодо роботи ІСІ зі стресовими активами банків


16.02.2012 15:47

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) підбиває підсумки першої, методологічної, частини пілотного проекту щодо роботи ІСІ зі стресовими активами банків. Так, 14 лютого 2012 року Комісією було організовано чергове засідання робочої групи при регуляторі, яка затвердила практично всі аспекти методологічного врегулювання даного питання.

«Говорячи про результати роботи останнього засідання Пілотного проект по роботі ІСІ з непрофільними активами банків, крім першочергового аналізу ситуації і законодавства, серед наших напрацювань варто відзначити розробку методичних рекомендацій щодо розрахунку вартості чистих активів, по оцінці вартості проблемних активів у структурі активів фонду, а також завершену роботу з питання обмеження обігу цінних паперів ІСІ. Якщо говорити про вже досягнуті результати роботи членів робочої групи із реалізації Пілотного проекту, доцільним буде згадати затверджені методичні рекомендації стосовно необхідності дотримання єдиного підходу до порядку бухгалтерського обліку вартості проблемних активів банків, порядків придбання прав вимоги, зокрема, в частині обов’язкових умов договорів цесії, опрацьовані питання обмеження кола банківських кредитів, права вимоги за якими можуть потрапляти до складу активів «пілотних» ІСІ, - розповідає про підсумки роботи Оксана Симоненко, Директор Департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів. – Ми дякуємо усім залученим до реалізації Пілотного проекту компаніям з управління активами, представникам банківської сфери, фахівцям Національного банку України, які своєю роботою активно сприяли процесу розробки правил роботи ІСІ з проблемними активами банків».

За словами пані Симоненко, незабаром компанії з управління активами – учасники проекту незабаром планується перейти до «практичної» частини проекту, тобто укладення за рахунок коштів ІСІ договорів щодо придбання вимоги за кредитними договорами, виданими банками, постановку КУА прав вимоги за кредитними договорами на бухгалтерський облік у складі активів ІСІ, отримання ІСІ коштів від боржників та ін. Додаткових роз’яснень, тим не менш, заслуговують окремі питання податкового законодавства, зокрема й встановлення особливостей статусу інститутів спільного інвестування як податкових агентів, потребують остаточного офіційного підтвердження також висновки членів робочої групи стосовно особливостей оподаткування операцій із правами вимоги, залученими за рахунок коштів спільного інвестування до складу активів фондів.

«У 2012 році ми плануємо закінчити роботу по встановленню правил роботи ІСІ з активами банків і сподіваємось на початок безпосереднього залучення інвесторів, придбання фондами проблемних активів банків і вироблення пропозицій щодо зміни законодавства у сфері спільного інвестування, податкових норм, правил здійснення фінансових операцій. Законодавчі ініціативи та подальша розробка нормативно-правової бази для роботи інститутів спільного інвестування з проблемними активами банків напряму залежить від результатів Пілотного проекту та показників його ефективності для інвесторів фондів», - резюмує пані Симоненко.

Нагадаємо, у червні 2011 року регулятор фондового ринку запровадив пілотний проект щодо методологічного врегулювання питання залучення КУА до складу активів венчурного ІСІ прав вимоги за договорами позики в результаті укладення договорів відступлення права вимоги (договорів цесії). Серед учасників пілотного проекту - «Компанія з управління активами «БІ-ЕЛ-АР», «КУА «Реноме-2008», «КУА «Західна інвестиційна група», «КУА «Прімоколект-Капітал» та «КУА «ІФГ Капітал Венчурні фонди».


Теги: | КУА | НКЦПФР | венчурні ІСІ | активи банків |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.