Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Нормативно-правові акти з питань провадження депозитарної та клірингової діяльності зазнають змін


22.03.2018 12:15

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) на засіданні, яке відбулось 20 березня 2018 року, схвалила зміни до низки нормативно-правових актів з питань провадження депозитарної та клірингової діяльності.

Нормативно-правові акти приводяться у відповідність до вимог Закону України щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів (№2210-VIII) і Закону України про електронні довірчі послуги (№2155-VIII).

Зокрема, змін зазнають:

  • Порядок направлення акціонерним товариством повідомлень акціонерам через депозитарну систему України – передбачається врегулювати процедуру направлення акціонерам повідомлень через депозитарну систему України у разі скликання позачергових загальних зборів акціонерами, які на день подання вимоги про скликання позачергових загальних зборів є власниками 10 і більше відсотків голосуючих акцій товариства;
  • Порядок виплати акціонерним товариством дивідендів – уточнюються вимоги щодо виплати акціонерним товариством дивідендів. Публічні акціонерні товариства щодо цінних паперів яких здійснено публічну пропозицію (включені до реєстру фондової біржі), а також банки, зобов‘язуються сплачувати дивіденди виключно через депозитарну систему України. Інші акціонерні товариства зможуть обирати на загальних зборах акціонерів один з двох способів виплати дивідендів – безпосередньо акціонерам або через депозитарну систему України. Змінами також уточнюється, що виплата дивідендів власникам акцій одного типу та класу має відбуватися пропорційно до кількості належних їм цінних паперів, а умови виплати дивідендів (зокрема щодо строків, способу та суми дивідендів) мають бути однакові для всіх власників акцій одного типу та класу;
  • Положення про глобальний сертифікат та тимчасовий глобальний сертифікат та вимоги до договорів між учасниками депозитарної системи України – уточнюються окремі норми, в тому числі використання електронних документів.

Проект змін буде опублікований на веб-сайті НКЦПФР для ознайомлення з ним і надання протягом 10 робочих днів пропозицій та зауважень.

Джерело: веб-сайт НКЦПФР

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.