Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Операції з цінними паперами проводитимуть в «чотири ока»


09.04.2019 09:51

Національний банк ввів для депозитарних установ новий функціонал, який забезпечує подвійний контроль за операціями з цінними паперами.

Як повідомляє прес-служба регулятора, нове програмне забезпечення дозволяє послідовно накладати на депозитарні розпорядження електронні підписи двох уповноважених осіб-розпорядників рахунку (так званий принцип «чотирьох очей»).

«Подвійний контроль під час проведення операцій вже давно є невід'ємною частиною систем переказу коштів, але в системах депозитарного обліку в Україні він впроваджений вперше», - відзначили в НБУ.

Новий функціонал надає можливість депозитарним установам здійснювати оперативний контроль за проведенням облікових операцій і знижує операційні ризики під час їх виконання, в тому числі мінімізуючи ризики механічних помилок і людського фактора. Це сприятиме підвищенню захисту інформації в системі депозитарного обліку і надійності її функціонування.

Функціонал розроблений відповідно до світових стандартів проведення депозитарних операцій з фінансовими активами. Дотримуючись своєї стратегії, Нацбанк продовжує оновлювати систему депозитарного обліку через автоматизацію процесів і впровадження сучасних програмних комплексів.

Використання нового програмного забезпечення на сьогодні не є обов'язковим для депозитарних установ. Доступ до нього буде надаватися за запитом кожної окремої депозитарної установи.

 

Джерело: НБУ


Теги: | ЦП | депозитарій |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.