Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Парламент прийняв у першому читанні Законопроект щодо посилення державного контролю за діяльністю учасників фондового ринку


13.01.2012 09:58

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення державного контролю за діяльністю учасників фондового ринку»(реєстраційний № 9493 від 23.11.2011 р.),розроблений  ДКЦПФР (Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку), був прийнятий Верховною Радою України 10 січня 2012 року.

«Зметою виконання Національного плану дій на 2011 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки фондовий регулятор розробив зазначений законопроект, що покликаний забезпечити належний контроль з боку держави за професійними учасниками фондового ринку, виявлення реальних власників його професійних учасників та встановлення вимог до їх ділової репутації і фінансового стану», - зауважив Дмитро Тевелєв, очільник Комісії. 

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення державного контролю за діяльністю учасників фондового ринку» передбачає внесення змін до Законів України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про Національну депозитарну систему та особливості  електронного обігу цінних паперів в Україні» та «Про цінні папери та фондовий ринок».

Зокрема, нормативним актом пропонується внести зміни стосовно надання Комісії повноважень щодо проведення перевірок юридичних осіб, строк дії ліцензії на провадження діяльності на фондовому ринку яких закінчився або ліцензії яким анульовано, на дотримання ними вимог законодавства, передбачених на такий випадок. Також Законопроектом передбачено зобов’язання осіб, які мають істотну участь у професійному учаснику фондового ринку, повідомляти  Комісію про всі зміни у відомостях про асоційованих осіб такого учасника (акціонера) з істотною участю, про зміни структури власності  юридичних осіб, які мають істотну участь, а також подавати інформацію про ділову репутацію. 

Крім того, законопроект містить в собі норми стосовно передбачення існування професійних учасників фондового ринку в організаційно-правовій формі акціонерних товариств або товариств з обмеженою відповідальністю, адже такі форми є найбільш прозорими та оптимально враховують всі вимоги, що висуваються до професійних учасників фондового ринку як юридичних осіб.

За словами пана Тевелєва, прийняття законопроекту буде сприяти забезпеченню належного нагляду за професійними учасниками фондового ринку, що, в свою чергу, повинно сприяти  підвищенню надійності функціонування учасників фондового ринку, захисту прав інвесторів та адаптації законодавства в сфері фондового ринку до законодавства ЄС.

Зазначимо також, що необхідність розробки законопроекту обумовлена зобов‘язаннями України щодо приведення національного законодавства у відповідність до законодавства Європейського Союзу, а саме необхідністю імплементації українського законодавства до норм Директиви Європейського Парламенту та Ради ЄС від 21 квітня 2004 р. № 2004/39/ЄС про ринки фінансових інструментів. 


Контакти:
Прес-секретар ДКЦПФР
Юлія Жулій
тел. (044) 254 25 53


Теги: | ДКЦПФР | державний контроль |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.