Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Президент схвалив кодекс по процедурі банкрутства


15.04.2019 16:16

Президент Петро Порошенко схвалив кодекс по процедурі банкрутства. Про це він повідомив в ході зустрічі з бізнесом. "Я сьогодні підписав закон про банкрутство", - сказав він.

Закон був прийнятий Верховною Радою в кінці жовтня минулого року. Положення кодексу викладені в двох книгах: "Корпоративне банкрутство" та "Відновлення платоспроможності фізичної особи".

Згідно з пояснювальною запискою, кодексом пропонується ліквідувати зайві бар'єри і спростити доступ до процедур, зокрема самого боржника, збільшити можливості для санації і створити ефективні механізми позасудового врегулювання, виключити всі положення, які можуть розглядатися як підстава для звільнення від боргів, крім випадків, коли кредитори погоджуються на це, об'єднати мирову угоду і санацію в єдину процедуру.

Кодекс пропонує надати забезпеченим кредиторам право ініціювати справу про банкрутство, передбачити можливість участі забезпечених кредиторів в голосуванні при прийнятті рішень, встановити, що під час процедури санації боржника за клопотанням забезпеченого кредитора суд може прийняти рішення про припинення дії мораторію на його вимоги, якщо предмет забезпечення не буде використовуватися для процедури санації боржника.

Також кодексом пропонується передати ключові повноваження від комітету кредиторів до зборів кредиторів, зменшити кворум при повторному проведенні перших зборів, якщо перша спроба не вдалася через неявку кредиторів з необхідною кількістю голосів; ввести голосування по затвердженню плану санації класами кредиторів, забезпечити участь кредиторів у виборі арбітражного керуючого, встановити обов'язок арбітражного керуючого розкривати кредиторам інформацію про фінансовий стан боржника і під час провадження у справі про банкрутство через Інтернет; встановити пріоритетність вимог поточних кредиторів перед конкурсними.

При цьому в частині запровадження механізмів відновлення платоспроможності фізичних осіб пропонується створити окрему систему регулювання специфічних правовідносин, пов'язаних з необхідністю вирішити проблему надмірної заборгованості фізичної особи, яка буде діяти поряд з системою банкрутства юридичних осіб і підприємців. Таким чином, вся система регулювання правовідносин, пов'язаних з неможливістю розрахуватися по своїх боргах, буде представлена ​​в одному кодексі, що в цілому сприятиме більш ефективному застосуванню правових норм щодо вирішення проблем неплатоспроможності.

Справи про банкрутство фізичної особи відповідно до запропонованого проекту повинні розглядатися господарським судом за місцем проживання фізичної особи, що дозволить забезпечити зручний для громадян і професійний розгляд такої специфічної категорії справ.

 

Джерело: Stockworld


Теги: | банкрутство | підприємство |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.