Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Світовий борг досяг рекордного рівня


12.11.2019 13:22

Світовий борг, як державний, так і приватний, виріс до рекордного рівня в $ 188 трлн або 230% від світового ВВП.

Про це заявила директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва на конференції у Вашингтоні.

За її словами, основним чинником зростання боргу є приватний сектор, на який припадає дві третини від загального рівня боргу, повідомляється на сайті МВФ.

«Державний борг в країнах з розвиненою економікою знаходиться на рівні, якого не було з часів Другої світової війни. Держборг в країнах, що розвиваються, знаходиться на рівні, який був під час боргової кризи 80-х років. У країнах з низьким рівнем доходу заборгованість різко збільшилася за останні 5 років», - зазначила Георгієва.

За даними МВФ, 43% країн з низьким рівнем доходу або схильні до високого ризику потрапити в критичну ситуацію, пов'язану із заборгованістю, або вже знаходяться в ній.

За словами Георгієвої, високий рівень держборгу був викликаний фінансовою кризою 2008 року.

«Нещодавні дослідження МВФ показали, що під час глобальної кризи в 2008 році пряма держпідтримка лише фінансових установ склала $ 1,6 трлн», - заявила вона.

Глава МВФ запропонувала варіанти вирішення проблеми для країн, що розвиваються, серед яких: залучення прямих іноземних інвестицій; збільшення доходів від податків, розвиток високорентабельних інвестиційних проектів; посилення боротьби з корупцією і бюрократією; підвищення прозорості процедур запозичення і кредитування; поліпшення взаємодії між країнами-кредиторами та позичальниками.

Нагадаємо, держборг України за вересень зріс на $ 1 млрд і склав $ 82,95 млрд, або майже 2 трильйони гривень.

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | борг | бюджет | державний борг | МВФ |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.