Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Україна може пройти цей рік без випуску євробондів, – Марченко


02.02.2022 16:06

Україна може пройти 2022 рік без випуску єврооблігацій за умови отримання кредитних коштів від МВФ, макрофінансової допомоги ЄС та запозичень на внутрішньому ринку.

Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю ЕП.

«Якщо ми отримаємо всі кредитні кошти за програмою МВФ, отримаємо «макрофін» ЄС, і якщо у нас будуть можливості ефективно запозичувати на внутрішньому ринку», - цитує міністра видання FinClub.net.

Водночас Марченко повідомив, що за внутрішніми зобов'язаннями у лютому треба сплатити 59 млрд грн, а у березні – 7,6 млрд грн. Одна частина – валютна, інша – гривнева.

Пік виплат у 2022 році за зовнішніми боргами припаде на вересень, коли Україна має погасити $1 млрд євробондів.

«Це та точка, яка для мене як міністра фінансів є відправною. У 2020-2021 роках ситуація була складнішою. У нас є піки зовнішніх виплат, і ми на них орієнтуємося», - зазначив міністр.

Загалом цьогоріч щомісячні виплати на обслуговування та погашення боргу в середньому становитимуть близько $300 млн.

«З гривневими виплатами немає проблем. Щодо валютних – у нас залишки на валютних рахунках близько 35 млрд грн або понад $1 млрд. Тобто ми спокійно проходимо цей період, навіть якщо у нас не буде жодних валютних запозичень», - пояснив Марченко.

На його думку, Україна зможе профінансувати дефіцит держбюджету та впорається зі своїми боргами у 2022 році. Міністр додав, що у принципі цей рік мав би бути легшим за два попередні, якби не складна геополітична ситуація.

«Якби у нас була нормальна ситуація, без тиску, без таких шалених цін на газ, без інших істерій, то я сказав би, що для мене як міністра фінансів цей рік у принципі надзвичайно комфортний», - зазначив він.

Марченко наголосив, що обов'язковою умовою проходження 2022 року є продовження співпраці з МВФ. Воно передбачає два перегляди чинної програми stand-by та отримання $2,2 млрд.

Коментуючи заяву голови податкового комітету Данила Гетманцева, що Україна може прожити цей рік без МВФ, міністр зауважив: «Данило Олександрович розуміє наш графік виплат, і знає, що якби в нас був доступ до ринку євробондів, то ми могли б самі профінансувати дефіцит держбюджету. Але оскільки зараз ми бачимо протилежний тренд, нам треба мати добропорядні та відверті відносини з МВФ. Тому не розглядаємо інших варіантів, ніж як продовжити співпрацю з МВФ, переглядати програму і, можливо, поступово підходити до розуміння того, що ми хочемо від МВФ на кінець 2022-го та 2023 рік».

За даними Мінфіну, ще в грудні Україна витратила $2,45 млрд отриманих від МВФ $2,7 млрд у рамках розподілу SDR і до кінця року решту $250 млн.

 

Джерело: FinClub.net


Теги: | Сергій Марченко | ЄС | МВФ | кредит | державний борг | ОВДП | єврооблігації |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.