Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Україна у 2020 році стала лідером зі зростання e-commerce у Східній Європі, - Euromonitor International


20.10.2020 16:30

Частка e-commerce у 2020 році в Східній Європі сягнула 10% від загального обсягу роздрібного продажу, що на 36% вище порівняно з 2019 роком. При цьому в Україні зафіксовано найвищий показник зростання - приблизно на 45% - до 8% від загального обсягу роздрібного продажу в країні, випливає з дослідження Euromonitor International.

Згідно з ним, продуктовий e-commerce в Україні у 2020 році зріс на 107% порівняно з торішніми показниками. Це зумовлено карантинними обмеженнями, які сприяли співпраці продуктових ритейлерів із сервісами доставки, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як випливає зі звіту Euromonitor, найбільш затребуваними послугами сервісів доставки стали безкоштовна доставка, її відстеження та можливість безкоштовного повернення - за ці пункти проголосувала більше ніж половина опитаних компанією респондентів.

Згідно з прогнозом, частка e-commerce у загальній структурі продажу продовжить зростати в наступні п'ять років і 2025 року сягне в Україні близько 11% проти 8% поточного року.

Україна також продемонструвала найвищий у Східній Європі показник приросту в офлайн-ритейлі - близько 5%. При цьому продуктові ритейлери фіксували зміну поведінкових патернів покупця під час карантину.

"Серед трендів у продуктовому ритейлі особливо виділяється перехід до невеликих форматів. В усій Східній Європі невеликі продуктові точки показують кращі результати в 2020 році і, згідно з прогнозом, їх демонструватимуть надалі. При цьому частка гіпермаркетів знизилася на 2,5% цього року, і вони скорочують площі або трансформуються в супермаркети", - розповіла консультант Euromonitor International Марія Милашевич.

Водночас близько 55% опитаних компанією респондентів вважають, що пандемія COVID-19 назавжди змінила підхід покупців до шопінгу, роль e-commerce і далі зростатиме, а близько 25% чекають на повернення до колишніх умов у середньостроковій перспективі.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | e-commerce | торгівля | продажі |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.