Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

ВВП-варранти України подорожчали до нового історичного максимуму


05.09.2019 12:06

Котирування ВВП-варрантів (VRI) України, випущених в ході реструктуризації українського боргу в 2015 році, підскочили на 4,6% на новинах про плани нового уряду досягти 40% зростання ВВП за п'ять років, і досягли нового історичного максимуму - 92,43% номіналу, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" учасники ринку.

Президент Володимир Зеленський і новий прем'єр Олексій Гончарук детально розповіли про свої перші кроки в понеділок, 2 вересня, що включають запуск в 2020 році земельної реформи та великої приватизації, а також кроки, націлені на прискорення зростання ВВП до 5% в 2020 році і до 7% в наступні роки. Однак цей день в США був вихідним, тому основне зростання котирувань ВВП-варрантів України припало на вівторок, 3 вересня, пояснили співрозмовники агентства.

Керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concorde Сapital Олександр Паращій зазначив, що за умови таких темпів зростання Україна в 2022-2026 роках повинна буде заплатити за ВВП-варрантами, випущеними за номіналом на $ 3,24 млрд, сумарно близько $ 9 млрд.

"Якщо уряд серйозно бачить перспективи такого зростання, то йому потрібно якомога швидше йти в гості до іноземних інвесторів, які тримають наші ВВП-варранти, і пропонувати обмін на інші цінні папери (наприклад, на єврооблігації з фіксованою ставкою купона і тривалим терміном погашення) ", - написав Паращій на своїй сторінці в Facebook, відзначивши в той же час, що поточні котирування цих паперів поки свідчать, що інвестори не вірять, що будуть досягнуті такі високі темпи зростання.

Під час затвердження кандидатури прем'єра в парламенті 29 серпня Гончаруку вже задавали питання про можливість такої реструктуризації.

"З усіма, з ким можна говорити про реструктуризацію, треба говорити. Але позитивний результат такої розмови можливий, якщо тобі будуть вірити. Тому побудова довіри до країни є пріоритетним першочерговим завданням", - сказав тоді ще майбутній прем'єр. Після призначення він повторив, що знайомий з існуючою стратегією боргової політики, з якою працював минулий уряд.

"У ній є певні недоліки. У нас є ідеї, як це удосконалити", - заявив Гончарук.

Крім ВВП-варрантів 3 вересня також знову істотно виросли і котирування українських єврооблігацій, зокрема, за паперами з погашенням в 2026-2032 роках зростання склало від 1% до 1,3%, з погашенням в 2022-2025 роках - від 0,35 % до 0,75%.

В результаті прибутковість самих "довгих" паперів з погашенням в 2032 року опустилася нижче 7% - до 6,84% річних, а паперів з погашенням в 2024 році - нижче 6%, до 5,85% річних.

 

Джерело: "Інтерфакс-Україна"


Теги: | облігації | інвестиції | бюджет | борг | єврооблігації | ВВП-варранти |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.