Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Огляд ринку акцій станом на 7 травня 2021 року


12.05.2021 13:16

Тижневий огляд ринку акцій від компанії КІНТО станом на 7.05.2021

 

 

За минулий тиждень для місцевих учасників фінансового ринку з’явився цілий набір важливих фінансових новин, основними з яких є офіційна річна звітність за 2020 рік та квартальна звітність місцевих емітентів за перший квартал 2021 року, події навколо НАК «Нафтогаз». Останні - тому що вони можуться ускладнити відносини з МВФ та іншими МФО.

Цікавим для ряду також інвесторів є підписання в минулу п’ятницю договору про купівлю 24,5% «Кіровоградобленерго» компанією «ДТЕК Мережі» у групи VS Energy, а також придбання пенсійними фондами України акцій американських компаній та акцій одних з найвідоміших індексних фондів – Vanguard 500 Index Fund (імітує індекс S&P 500) та ETF Invesco QQQ Trust SM (імітує NASDAQ), які допущені для торгів в Україні.

Тож тепер місцевим керуючим фондами та аналітикам слід аналізувати не лише фінансові показники та перспективи місцевих підприємств, а й також оцінювати світові фондові індекси та ціни акцій окремих провідних закордонних компаній.

Опублікована офіційна річна звітність всіх місцевих основних емітентів «Райффайзен Банк Аваль», «Центренерго», «Укрнафти», «Донбасенерго», «Турбоатому», Крюківського вагонобудівного заводу та «Мотор Січі», акції якої зараз не котируються. Окремі ключові річні фінансові показники цих компаній та підприємств були відомі раніше по оголошенням до зборів акціонерів, але за останні дні учасники ринку отримали вже офіційну повну перевірену аудиторами звітність і в ряді випадків з примітками, що також важливо.

Варто звернути увагу і на великий штраф Антимонопольного комітету України по відношенню до «Центренерго».

Що стосується звітності за перший квартал 2021, то з цього списку опублікована звітність всіх емітентів, крім на жаль звітності «Турбоатому», де ситуація доволі тривожна і погіршувалась в кінці минулого року та Крюківського вагонобудівного заводу, який мав малі обсяги виробництва в першому кварталі.

Тривожною є також і остання заяви прес-служби «Турбоатому» від 30.04.2021 про те, що ухвалою господарського суду Харківської області від 26.04.2021 повністю заблоковано процес виплати дивідендів акціонерам цього підприємства. Таке рішення прийняте на забезпечення ще не поданого позову з боку акціонера товариства, компанії з обмеженою відповідальністю BISCONE LIMITED. Мова йде про вилучення в АТ "Турбоатом" майже 355 млн грн. (невиплачені дивіденди та викуп акцій), що може призвести до його банкрутства, повідомляє прес-служба підприємства, імовірно десь дещо драматизуючи. Посилання https://www.turboatom.com.ua/press/news/7975

Квартальна та річна звітність з короткими коментарями представлена в розділі Новини, який йде після Огляду ситуації на фінансових ринках.

Що стосується головного і нового для учасників ринку в повній річній звітності, то варто відзначити наступне:

  • «Центренерго» з аудитором не скоригували невелику, як для такої за розміром компанії, раніше оголошену величину чистого прибутку в 2020 році, як це було анонсовано раніше.
  • Аналогічно «Укрнафта» після аудиту підтвердила величину чистого прибутку у 4 мільярди гривень в минулому році.
  • «Турбоатом» мав гірші за очікувані річні фінансові показники. В тому числі і за рахунок – валового збитку в четвертому кварталі 2020 в тому числі і через істотно менші за очікувані рядом аналітиків обсяги реалізації. Підприємство в 4-ому кварталі 2020 істотно наростило борг перед банками (під немалі відсотки) та заклало в його забезпечення додатково значне майно.
  • «Донбасенерго» нічим не здивувало. Традиційно малий прибуток.
  • «Мотор Січ» очікувано (очікувано – через публікацію останніх хороших квартальних результатів) мала дуже хороші прибутки в 2020 році по відношенню до певних збитків роком раніше.
  • Незважаючи на малі кризові обсяги реалізації, Крюківський вагонобудівний завод в 2020 році традиційно підтвердив дуже хороший контроль над витратами і отримав невеликий прибуток та обійшовся без кредитів. Це було відомо і до публікації офіційної звітності з інформації до зборів акціонерів, але стало ще більш чітко видно.

Що стосується квартальної звітності за перший квартал 2021, то варто відзначити.

  • Очікуваний дуже великий збиток «Центренерго» в першому кварталі 2021. Однак за рахунок наявності дуже великої суми грошових коштів на рахунку на початку року через передоплату за електроенергію компанія обійшлась без кредитів та мала на 31.03 «благополучну» суму грошових коштів на рахунках.
  • Райффайзен Банк Аваль незначно покращив фінансовий результат та операційний грошовий потік до зміни в активах та зобов’язаннях в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Однак, насторожує те, що основні статті доходів банку (чистий процентний дохід, чистий комісійний дохід) при цьому хоча і слабко та все ж знизились, а витрати, хоча і слабко, зросли рік до року, а невеликий ріст прибутку і згаданого грошового потоку був забезпечений в основному за рахунку торгових операцій з облігаціями, їх переоцінки та дещо меншого сплаченого податку на прибуток. Обсяг виданих кредитів за квартал майже не змінився. Однак банк має значно більшу ліквідність, що в перспективі має означати більші дивіденди або ж ріст кредитування.
  • «Укрнафта» значно покращила фінансовий результат в порівнянні з роком раніше та отримала дещо несподівано дуже хороший квартальний чистий прибуток. Однак це відбулось у великій мірі за рахунок великого зростання статті «інші операційні доходи», що може бути наслідком (це один з варіантів чи одне з припущень) погашенням розстроченої до 2025 року реструктиризованої великої дебіторської заборгованості структур бізнесмена Коломойського перед компанією, а не результатом основного бізнесу. Та ціни на нафту зростали і зростають. Однак, учасниками ринку при аналізі та оцінці акцій слід пам’ятати компанії «Укрнафта» слід погашати великий борг передоплати за газ перед НАК «Нафтогаз», що вона робила також і в першому кварталі 2021 направляючи на це майже всі зароблені кошти.
  • «Донбасенерго» мав великий квартальний збиток через дуже низькі обсяги реалізації внаслідок аварії на початку цього року. Однак, компанія також обійшлась без банківських кредитів і вже працює.
  • «Мотор Січ» отримала хороший квартальний прибуток на відміну від збитку в першому кварталі 2020.

З міжнародних новин особливо нічого видатного виділити нема, якщо не брати до увагу хорошу корпоративну звітність за перший квартал 2021 в США, що впливає на ціну індивідуальних пайових паперів, але якщо брати фондові індекси вже «сильно» і може з надлишком закладено в ціни окремих акцій. Важливим на тижні був коментар нинішньої міністра фінансів США і бувшого глави ФРС Джанет Єллен стосовно того, що дохідності облігацій в США мають скоро зрости, щоб уникнути перегріву американської економіки. Цей коментар «пролив трохи холодної води» на курс євро, піднявши індекс долара США, але не сильно, і поки слабко вплинув на дохідності американських державних боргових паперів та на фондові індекси. Очікуємо звіт по праці в США в цю п’ятницю.

Що стосується угоди по придбанню «Кіровоградобленерго» операційною компанією «ДТЕК Мережі», то нагадаємо, що визначена оцінювачем ТОВ "Ф.К.ТИТАН" ринкова ціна акції "Кіровоградобленерго" станом на 22 грудня 2020 року склала «смішних» 1,26 грн, а ціна примусового викупу 1,30 гривень.

І  це  знову  повертає  нас  до  теми  недавніх  примусових  викупів  акцій  4-х  обленерго  по  абсолютно мізерним абсолютно неадекватним цінам: «Житомиробленерго», «Кіровоградобленерго», «Херсонобленерго» та «Чернівціобленерго», майже вдесятеро нижчим цінам викупу та оцінки за реальну ринкову вартість акціонерного капіталу цих підприємств на акцію. Це стає абсолютно зрозумілим після публікації їх дуже, просто надзвичайно хорошої фінансової звітності в поточному році. Коефіцієнти P/E 2021 за оцінками складають абсолютно шокуючі 0,5?! Ціна - половину річного прибутку на акцію?! При перспективі хорошого росту? Це щось зовсім нове для ринків капіталів. Невідоме. Місцеве, так би мовити, «ноу-хау». Що робити з такими оцінювачами та оцінками та викупами? Дайте відповідь!

І як завжди раз на тиждень огляд змістовно починається з короткого ілюстрованого таблицями та графіками опису того, що на минулому тижні відбулось в сегменті акцій на місцевих біржах (та й частково на світових біржах).

 

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, відображені на Рис. 1-5. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій (Рис. 1), і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі.

 

 

 

 

 

 

Борговий ринок України.

Ціни українських державних зовнішніх облігацій (єврооблігацій, ОЗДП), на минулому тижні продовжили після відновлення перебувати на хорошому рівні, Рис. 6.

Зміни дохідності державних облігацій США на тижні були мінімальними і не провокували ні зміни дохідності іноземних по відношенню до США державних і корпоративних боргових паперів, ні змін на ринку акцій чи валют, Рис. 7.

Поки дохідності ОЗДП все ще невеликі. Сьогодні зранку, в четвер, 06.05.2021 дохідність ОЗДП з погашенням 15.03.2033 номінованих в доларах США складає 7,23/7,33% (7,35% по останній угоді).

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

 

 

 

Після зниження тижнем раніше внаслідок зменшення військової активності Росії коло кордонів України, дохідності ОВДП в гривні на вторинному ринку в минулий торговий тиждень мало змінювались. Було зовсім незначне просідання в середині кривої дохідності. Дохідності гривневих ОВДП практично повернулись на рівень, на якому вони знаходились три тижні тому, Рис. 8, посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

 

 

Валютний ринок

Після заспокоєння ситуації з присутністю великих військових сил Росії коло кордонів з Україною гривня на міжбанку по відношенню до долара повернулась в попередній торговий діапазон трохи нижче відмітки 28,0 гривень за долар, точніше, 27,715/27,81 (якщо брати широкий діапазон за кілька днів), Рис. 9-10. По відношенню до євро курс гривні трохи укріпився через невелике укріплення долара США на світовому ринку валют, Рис. 11.

 

 

 

Графік пари євро - долар США на проміжку три місяці. Часовий інтервал 4 години

 

Світові ринки акцій

Вчора «консервативний» «вузький» фондовий індекс США Dow Jones Industrial Average акцій 30 найбільших компаній країни оновив свій історичний максимум. Широкому фондовому індексу США S&P 500 це не вдається зробити через зниження дуже дорогих акцій «компаній росту» високотехнологічного сектору, що ще більше тисне на індекс NASDAQ, Рис. 12. Хоча всі ці індикатори продовжують перебувати коло своїх історичних максимумів.

Схожа до технічної картини індексу S&P 500 технічна картина і на графіку широкого загальноєвропейського фондового індексу STOXX 600, Рис. 13.

А от загальносвітовий фондовий індекс країн, які розвиваються відступивши певний час назад від свого історичного максимуму, хоча і не знижується, але і не зростає Рис. 14. В цьому індикаторі є великий вплив цін акцій Китаю, і подібну картину можна побачити в суто китайських фондових індексах.

Що ж стосується регіону CEE-3, тобто Польща, Чехія, Угорщина, близького географічно і десь «ідеологічно» до України, то його індексу 30 компаній вдалось повторно наблизитись до свого не такого давнього максимуму, Рис. 15.

Зміна індексів MSCI EM та MSCI Eastern Europe Ex Russia має прямий вплив на індекс Української біржі.

 

Рис. 12

 

 

 

 

Графіки цін акцій компаній з українським корінням на закордонних біржах.

Поки спроби трейдерів «підняти» акції МХП мають обмежений успіх, хоча в цілому ціна цих паперів поки стабілізувалась на низькому рівні трохи вище 5,0 доларів США, Рис. 16. Що буде далі побачимо. Схоже, хтось продавав чи продає ці папери.

Істотно краща ситуація в акціях Кернел на варшавській біржі, Рис. 17.

А от акції Ferrexpo в Лондоні продовжують хороше зростання і перебувають недалеко коло своїх історичних максимумів, Рис. 18-19 через майже рекордні ціни на залізну руду, які в останні дні продовжили сильно зростати (для когось несподівано) Рис. 20.

 

 

 

 

 

 

 

-----------

вул. Сагайдачного, 25-Б, 3 поверх, тел.: 044 390 57 60

Звертаємо Вашу увагу на те, що ця інформація є власністю ТОВ «КІНТО, Лтд» та відображає бачення ситуації на фондових ринках фахівцями компанії. ТОВ «КІНТО, Лтд» не надає жодних гарантій стосовно реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, та не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів, вона призначена лише для Вашого використання. Цю інформацію ТОВ «КІНТО, Лтд» надає за власний кошт, тому ця інформація в повному обсязі та в усіх частинах є об’єктом власності, володіння, користування та розпорядження ТОВ «КІНТО, Лтд».
----------
УВАГА!
  АРІФРУ може не розділяти оціночних суджень авторів оглядів і прогнозів, не надає жодних гарантій реалізації прогнозів та рекомендацій, викладених у цьому документі, і не бере на себе відповідальності за будь-які можливі наслідки використання цієї інформації, включаючи фінансові втрати, але не обмежуючись ними. Наведену інформацію в жодному разі не можна розглядати як рекомендацію на купівлю чи продаж цінних паперів.


Теги: | Акції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.